Meninger

LANDSTILLITSVALGT: Tord Kummeneje Eriksen er landstillitsvalg for soldatene.
LANDSTILLITSVALGT: Tord Kummeneje Eriksen er landstillitsvalg for soldatene.

Et sterkt og helhetlig mangfold

Vi må ha respekt for forskjeller. Vi er ansvarlige for inkludering. Vi skal ha mot til å forhindre forskjellsbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Da jeg hørte ordet mangfold på ungdomsskolen for første gang, kunne jeg ikke mye om temaet.

Da jeg hørte det i forsvarssammenheng, tenkte jeg at det kun handlet om kjønnsmangfoldet i Forsvaret, og at andelen menn var større enn kvinneandelen. I mine toår i Forsvaret og gjennom arbeid med årets soldataksjon har jeg forstått at det betyr så mye mer.

Når man hører ordet mangfold, trekker man ofte de store linjene til kjønn, seksualitet, bakgrunn, etnisitet osv., men mangfold er så mye mer. Det er summen av våre personlige egenskaper og uttrykk.

Jeg mener derfor at det er viktig å kunne se både det synlige og det usynlige, altså «hele mangfoldet». Sjefen for Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS), Gunn Elisabeth Håbjørg, skrev i Forsvarets Forum i 2020: «For meg handler mangfold i Forsvaret først og fremst om kompetanse og ferdigheter. Så enkelt og så vanskelig.» 

Et utrolig godt sitat og et utrolig godt utgangspunkt for diskusjoner rundt mangfold i Forsvaret. For det å ha forskjellige ferdigheter, være introvert/ ekstrovert og inneha ulik kompetanse er også et mangfold.

Mangfold er definert som variasjon og sammensetning mellom mennesker. Forskjellige mennesker har forskjellige egenskaper, og det er denne dynamikken som skaper en arbeidsplass- en organisasjon. Forsvaret er oppbygd av mennesker som har forskjellige egenskaper, seksualitet, bakgrunn, etnisitet, kompetanse og ferdigheter. Det ligger en styrke i mangfoldet i Forsvaret, og vi må vise at det betyr noe. Vi må verdsette individualiteten. Soldataksjonen 2022 tar for seg nettopp dette, «hele mangfoldet».

«Hele mangfoldet» er bygd opp av unike karakterer som igjen har ulike egenskaper. At det er rom for å uttrykke hvem man er, viser at «hele mangfoldet» ivaretas samt at Forsvarets kjerneverdier ligger til grunn. Vi må ha respekt for forskjeller. Vi er ansvarlige for inkludering. Vi skal ha mot til å forhindre forskjellsbehandling. Jeg mener at vi må se, forstå og respektere hverandre, uavhengig hvilke uttrykk og hvilke egenskaper vi har, og til slutt forstå at det er forskjellene våre som gjør oss sterkere.

Powered by Labrador CMS