Nyheter:

Lasse Løkken Matberg er idrettsoffiser på Madla. Nå stiller han opp som deltager i Farmen kjendis.

Han er dobbelt så stor som forsvarsalliansen Nato

Med over 650.000 følgere på Instagram, har løytnant Lasse Løkken Matberg blitt et internasjonalt internettfenomen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– De som har mange følgere på Instagram, lever i en gladboble hvor man pynter på realiteten og gjerne sover til langt på dag. Jeg lærte hjemmefra at man må komme seg opp om morgenen, og at ærlig arbeid lønner seg alltid. Uansett om man er trøtt eller har noen vondter, så går man på jobb.

– Da spiller det ingen rolle om jeg har over 650.000 følgere i lomma, sier løytnant Lasse Løkken Matberg.

Med sitt lange hår og kraftige skjegg har han blitt et internasjonalt internettfenomen på grunn av viking-utseendet sitt. Han har tatt modelloppdrag i California, vunnet «Skal vi danse» i Italia og brukes for å trekke turister til Norge. Men til daglig er han idrettsoffiser på Nato-basen Jåttå og rekruttskolen på Madla i Stavanger.

– Jeg er sannsynligvis den eneste i Norge som har over en halv million følgere på Instagram, og som fortsatt har en åtte til fire-jobb. Jeg trives veldig godt i Forsvaret, men kommer snart til et veiskille. Særlig ettersom det jeg kaller «hobbyen», tar mer og mer tid.

Les mer: Bare tre av tre av fjorten deltagere i Kompani Lauritzen har førstegangstjeneste

Natos «hemmelige våpen»

I skrivende stund har Lasse Løkken Matberg 669 000 følgere på instagram. For å sette det i perspektiv så har idrettsprofiler som Aksel Lund Svindal og Petter Northug knappe 500.000 følgere. På ett enkelt bilde kan han få over 90.000 «likes».

– Hvor mye har det å si for populariteten at du også er marineoffiser?

– Antageligvis en god del. Det viser at jeg har sunne verdier, og at jeg gjør en innsats for landet. Særlig i USA er det kjempeviktig.

At han havnet i Forsvaret, skyldes tilfeldig heter. Lasse Løkken Matberg jobbet som kokk og ville egentlig slippe førstegangstjenesten. Til slutt ble han innkalt på sesjon. Der fikk han spørsmål om hvilken forsvarsgren han kunne tenke seg. Han svarte det første sesjonsoffiseren ramset opp, som var Sjøforsvaret.

– Jeg trivdes med én gang. På Madla møtte jeg folk fra hele landet og alle samfunnslag. Det var en herlig miks og veldig sosialt. Allerede før rekrutten var ferdig, hadde jeg søkt befalsskolen. Nå jeg gått i uniform siden 2007. Som person er jeg nok sterkt farget av Forsvaret.

Før dette hadde han stått på et kjøkken og arbeidet som kokk i to år.

– Det ble litt ensformig i lengden. Dessuten er det slik at dersom maten er bra, så får servitø - ren tips, er maten dårlig, så får kokken kjeft.

Les mer: Er norske soldater som Ola Halvorsen, Ahre-Ketil, Preben og Tanja Laila?

Dersom du googler «man bun» (frisyre hvor håret er bundet sammen på toppen av hodet), får du 266 millioner treff. Det første bildet som dukker opp, er av Lasse Løkken Matberg. En del har lurt på om det er innenfor uniforms-reglementet.

– De første årene var det veldig strengt. Enten skulle håret klippes kort, eller så måtte man bruke hårnett som gjorde at man fikk en liten beverhale i nakken. Det var ikke pent. På denne tiden kom flere jenter inn i Forsvaret, og etter hvert ble reglementet ble endret. Nå er det heldigvis lov med både skjegg og langt hår.

– Har Forsvaret lagt noen retningslinjer for hvordan du fremstår på sosiale medier?

– Nei, det har det aldri vært behov for. Jeg er bevisst på at jeg aldri blir avbildet i situasjoner som er upassende når jeg har uniform. Jeg legger heller aldri ut bilder sammen med våpen.

Kjendisstatusen på internett har gitt ham noen unike muligheter. Som da han ble Natos ansikt utad under Trident Juncture. Av et russisk nettsted ble han kalt for Natos hemmelige våpen.

– Plutselig satt jeg på nyhetskanalen sammen med forsvarsministeren. Jeg fikk også møte Natos-generalsekretær Jens Stoltenberg og hadde en treningsøkt med ham. Jeg ble nærmest båret fram på gullstol. Det var surrealistisk, sier Matberg.

Fra Værnes ble han fløyet rundt med helikopter. Der la han merke til en amerikanske soldat som holdt vakt ved en hangar. Med tørkle rundt ansiktet og slalåmbriller for å beskytte mot kulden sto han der mutters alene.

– Jeg ble fløyet ut til USS Mount Whitney som var kommandoskip for øvelsen. Flere timer senere returnerte jeg til Værnes. Der sto den samme soldaten fortsatt. Jeg var ambassadør for øvelsen og hadde spotlighten rettet mot meg, mens han sto der i mørket helt anonym. Men det var ikke bare ham, det var 50.000 andre i samme situasjon. Og alle gjorde en kjempeviktig jobb.

Røk biceps under konkurranse

I idrettshallen er det skarpe lyder av bandykøller som treffer hverandre og jubelrop fra volleyballbanen. Lasse Løkken Matberg er med på å arrangere idrettsdag for ansatte ved Nato-basen i Stavanger. Lagene blir delt inn etter nasjonalitet. Da blir tenningsnivået høyt.

– Vi hadde med ti isposer og de forsvant raskt, sier Matberg som må behandle overtråkk og vonde knær.

Med sine 197 cm på strømpelesten ruver han godt over de andre deltagerne når han deler ut medaljer til de beste lagene. For bare noen måneder siden var det han selv som kunne løfte armene i været og juble over førsteplass da han vant han den italienske versjonen av «Skal vi danse».

Finalen ble mer dramatisk enn han hadde sett for seg. Etter et kast skulle han ta imot dansepartneren. Dermed røk bicepsmuskelen. Matberg fullførte danserutinen med kroppen full av adrenalin.

– Var det utseendet eller danseferdigheter som gjorde at du gikk til topps?

– En kombinasjon. Jeg kan slå fast at jeg ikke var den teknisk beste danseren. Jeg lå på sisteplass etter første dag av konkurransen. Men jeg bet tennene sammen og jobbet knallhardt. Også vant vi hele greia til slutt.

Det har satt sine spor. Matberg pendlet under hele oppholdet som varte i 14 uker. Han fløy så mye at han ble skeiv i ryggen av å sove på samme måten på flyet, i tillegg til slitasjeskader etter dansing på parkett.

– Er det slitsomt med all oppmerksomheten?

– Iblant er det jo det. Jeg blir stoppet på gaten av folk som bruker fornavnet mitt. Da blir jeg alltid usikker på om jeg kjenner dem fra før.

En gang reiste to britiske journalister fra London ens ærend for å dra på date med Lasse på Preikestolen.

– De troppet opp på døra helt uanmeldt. Jeg ble litt satt ut.

Han må passe på hva han legger ut. Et bilde med en kvinnelig kollega førte plutselig til at han mistet flere tusen følgere på et blunk. Sannsynligvis trodde de at han skulle stifte familie og slå seg til ro.

– «Learning by burning», som jeg kaller det.

– Jeg er den eneste i Norge som driver innenfor dette segmentet, så det er ingen jeg kan ringe for å spørre om råd.

– Hvilket segment tenker du på da?

– Tja, man kan vel kalle det «male beauty with a hint of navy», ler han.

En million følgere

De aller først bildene han la ut på Instagram, har han senere slettet. Det eldste som fortsatt ligger ute er av broren hans sammen med en svart minigris som het Trulte.

– Den bodde i samme blokka som meg og startet som liten og søt. Men den vokste etter hvert til 40-50 kilo. Det luktet gris i hele oppgangen. Når jeg satte på musikk på morgenen så begynte grisen å løpe i ring nede i leiligheten.

Mye har skjedd siden grisebildet. Nå har han dobbelt så mange følgere som forsvarsalliansen Nato på Instagram. Og flere skal det bli. Lasse Løkken Matberg drømmer om en million. Men selv om han er fra Lotto-bygda Verdal, så er det ikke penger det er snakk om.

– Jeg tror det er mulig å nå det magiske tallet. Men det skjer ikke ved bare å sitte på kontoret på Jåttå.Powered by Labrador CMS