Nyheter:

Slik er pulken med påmontert maskingevær som nederlanske soldater skal bruke på trening i Norge.

Kommer til Norge med maskingevær-sleder

Nederlandske soldater får materiell spesielt tilpasset arktiske områder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en testperiode har Det nederlandske forsvaret valgt ut fire ulike pulker. Disse skal brukes under kommende øvelser i Norge, skriver det nederlandske marinekorpset på Facebook.

Fire ulike pulk-typer som Det nederlanske forsvaret har kjøpt inn.

En av pulkene er spesielt tilpasset for å brukes som en våpenplattform for et maskingevær av typen FN MAG. Pulken, som er 120 centimeter lang, har montert et stativ for våpenet. I tillegg kan pulken brukes for å transportere ammunisjon og deler til maskingeværet.

På sin Facebook-side skriver marinekorpset, som består av marineinfanteri, at soldatene har behov for å transportere store mengder utstyr når de opererer under vinterforhold, blant annet ekstra klær, brensel og telt. Dette har soldatene til nå båret i tunge ryggsekker på ski. Pulkene skal gjøre de enklere å transportere utstyr og våpen, samtidig som pulken fungerer som et stabilt underlag for skyting med maskingevær.

Les mer: Nordområdene er igjen blitt arena for globale stormakter.

Tilpasser utstyr for Arktis

Den nederlandske investeringen, faller inn i et mønster av flere Nato-land som klargjør styrker for operasjoner i nordområdene. Det fører også til tilpasning av utstyr.

US Air Force har utviklet et system som kalles «Snowmobile Loading And Transportation System». Dette skal gjøre det mulig å kjøre snøskutere inn og ut av lasterommet på tiltrotorfly av typen CV-22 Osprey. Dette ble testet i Norge på øvelse i 2019.

Her testes utstyret som skal gjøre det mulig å laste snøskutere inn og ut av et V-22 Osprey. Video: U.S European Command

Skal leie Olavsvern

Nederlandske marineinfanterister har gjennom mange år gjennomført vintertrening i Norge.

I fjor ble hovedtyngden av treningen flyttet fra Åsegarden ved Harstad til Indre Troms. Men de nederlandske styrkene har fortsatt behov for tilgang til infrastruktur nært sjøen for å trene maritime operasjoner. Derfor får de nå leie Olavsvern, opplyste Hæren i en pressemelding i november.

Treningen skal foregå fra januar til mars neste år, da med spesialtilpasset pulk for marineinfanteriet fra Nederland.

Pulkene som skal brukes av nederlansk marineinfanteri.
Powered by Labrador CMS