Morgendrillen

MARINEMUSIKKEN: Kongelig norske marines musikkorps, med korpssjef Sten Kristian Brath i front.
MARINEMUSIKKEN: Kongelig norske marines musikkorps, med korpssjef Sten Kristian Brath i front.

Sjef for Marinemusikkens beste tips til velferd på øvelse er å overraske med noe positivt

En havregrøt-kokende befalsskole-instruktør på vinterøvelse har nemlig satt seg fast på minnet til Sten Kristian Brath, og lært ham noe han har tatt med seg videre i jobben.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Sten Kristian Brath

Alder: 51

Yrke: Orlogskaptein og sjef Kongelige norske marines musikkorps.

Sted: Horten.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg er avhengig av vekkeklokke, og planter beina i gulvet straks klokka ringer.

Hva er det første du gjør?

– Går på badet. Akkurat nå på vinteren synes jeg det er fint å aller først fyre opp i ovnen og sette på kaffe og tevann. Da er det koseligere for de andre å stå opp. Og så rer jeg opp senga. Det er «fast takst». Jeg er avhengig av frokost.

Når starter arbeidet?

– Jeg er heldig og kan variere, det blir gjerne arbeid også på kvelder og i helger. Arbeidsdagen starter helst med en kaffekopp og prat med kolleger.

SJEFEN: Sten Kristian Brath på jobb.
SJEFEN: Sten Kristian Brath på jobb.

Pensko eller feltstøvler?

– Bruker gjerne feltstøvler og M17 (feltuniform, journ. anm.) på jobben, og på fritida er feltstøvlene også mye brukt på turer. Som kulturavdeling er vi omtrent like mye i tjenesteantrekk som felt.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg liker å gå eller kombinere med å jogge lange turer, og variere hvor turen går. Jeg har lagt mest vekt på god utholdenhet, men ser at det ville nok ikke skadet å trene litt mer styrke ;o)

Beste triks for velferd på øvelse?

– Å bidra med noe som er positivt og overraskende. Forøvrig å passe på hverandre slik at vi holder oss tørre og varme. Få i seg noe varmt å drikke er mye velferd.

– Opplevelsen av instruktøren på befalsskolen som lagde varm havregrøt til hele laget på vinterøvelse, har satt seg fast på minnet, og er med meg på ulike måter i jobben i dag.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Hmmm. Har vært med på flere markeringer rundt omkring, og tenkt en del over hvor ulik forpleining avdelingene er vant til. Noe jeg har tatt med videre er hvor mye egen avdelingen kan bli påvirket av uforutsett type og mengde mat.

– Situasjonen ved å stå på Utah beach med 70 sultne soldater i avdelingen, og få overlevert lunsj bestående av kun 6-7 hele baguetter på deling, må oppleves...

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg ville delt den over en hyggelig prat og kaffe om fremtidig arbeid med kultur og tradisjon, sammen med sjefsmester ved KNM Harald Haarfagre, Jørn H. Johansen, og sjefsmester i Forsvarets musikk, Bjarte Riseng.

Smartklokke – yay or nay?

– Hmmm, nay. Helst ikke smartklokke, jeg har nok av dingzer og er tilgjengelig nok via mobilen.

– Det kan sikkert være hendig i mange tilfeller, men jeg tror også at sikkerheten ikke er godt nok ivaretatt overalt ved bruk av smartklokker.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– For min arbeidsplass er nok det viktigste behovet for trygg fremtid og forutsigbarhet, slik at vi kan konsentrere oss om å arbeide systematisk og målrettet for Forsvaret og gjennom det sivilt-kulturelle samarbeidet.

– Jeg antar at den største utfordringen for Forsvaret er det stadige effektiviseringskravet, som hele den offentlige sektor har hengende over seg.

Powered by Labrador CMS