Nyheter

NEKTER STRAFFSKYLD - Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman avviser alle anklager om krigsforbrytelser.

Krigsforbrytertiltalt militsleder i Sudan nekter straffskyld

Den krigsforbrytertiltalte tidligere lederen av Janjaweed-militsen i Sudan, Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, nektet straffskyld da saken mot ham åpnet i Haag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg avviser alle disse anklagene. Jeg er uskyldig i alle tiltalepunkter, sa han i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den 64 år gamle tidligere militslederen, som også er kjent under navnet Ali Kushayb, var ettersøkt av ICC i 13 år før han overga seg i 2020.

Les også: Sør-Sudan ti år - Volden er verre enn noensinne

Ifølge tiltalen var han en av toppene i Janjaweed-militsen og deltok i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur-regionen i Sudan på 2000-tallet.

Tiltalen knytter ham direkte til 504 drap, 20 tilfeller av voldtekt, og han anklages også for å ha bidratt til å drive 41.000 mennesker på flukt.

I ett av angrepene Janjaweed-militsen utførte under Kushaybs kommando, ble 150 mennesker drept, 30 av dem barn, i løpet av halvannen time, ifølge et øyenvitne som overlevde.

Kushayb ble pågrepet i Sudan samme år som ICC tok ut tiltale mot ham, men ble løslatt alt året etter. I 2013 fikk han kommando over en regjeringsvennlig militsstyrke i Darfur.

Det er ikke kjent hvor han har oppholdt seg etter at Sudans mangeårige president Omar al-Bashir ble styrtet i april 2019.

Bashir har vært etterlyst av ICC siden 2009, men er ennå ikke utlevert til domstolen i Haag.

Powered by Labrador CMS