Nyheter

KYIV: Ukrainske soldater klarerer området etter russiske soldater har trukket seg ut av en landsby i utkanten av Kyiv.
KYIV: Ukrainske soldater klarerer området etter russiske soldater har trukket seg ut av en landsby i utkanten av Kyiv.

Ukraina bruker ansiktsgjenkjenning for å identifisere døde russiske soldater

De sporer så opp den døde soldatens familie, og informerer dem om at vedkommende er død.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukraina har startet en kampanje for å motvirke russisk propaganda om lave dødstall. De gjør som følgende, ifølge Forbes og flere internasjonale medier:

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Først brukes et ansiktsgjenkjenning-program på døde russiske soldater. Ansiktet blir deretter sammenlignet med millioner av bilder fra sosiale medier.

Hvis programmet gjenkjenner den døde russiske soldaten og gir treff på vedkommendes profiler på internett, søker ukrainske myndigheter etter profilene til familie og venner.

Ukraina informerer deretter pårørende om at soldaten er død, slik at de kan få hentet likene hjem til Russland.

Bekrefter bruken

Ukrainas visestatsminister Mykhajlo Fedorov har bekreftet overfor Reuters at landet bruker programvare fra Clearview AI til å finne profiler på sosiale medier til døde russiske soldater.

– Av respekt for mødrene til de døde soldatene sender vi informasjon over sosiale medier for å la familiene vite at de har mistet en sønn og gi de muligheten til få liket hjem, sa Fedorov til nyhetsbyrået.

I intervjuet ville han ikke gi tall på hvor mange døde soldater som Ukraina har identifisert med programvaren. Han skal derimot ha hevdet at andelen av soldater som er blitt hentet av familier har vært «høy». Reuters har ikke klart å bekrefte dette.

Les også: – Propagandaen internt er massiv i Russlands kaserner

Hvordan kroppene blir sendt til Russland blir ikke spesifisert av ministeren, men på den Ukrainske regjeringens nettsider kan man gjøre krav på likene.

Russland på sin side, sier de ikke har kjennskap til praksisen.

– Vi har ingen kjennskap til dette. Det er så mye falsk informasjon som kommer fra Ukraina, sier en talsmann i Kreml til Reuters.

Omdiskutert program

Programvaren kommer fra det amerikanske selskapet Clearview AI. De har tilbudt tjenesten gratis til Ukraina.

Ansiktsgjenkjenningen skal ifølge selskapet søke i en database med over to milliarder bilder fra Vkontakte, et populært sosialt medium i Russland.

Les mer: Zelenskyj med videotale på Grammy-utdelingen

Ifølge Reuters har bruken av programvaren blitt kritisert av motstandere av ansiktsgjenkjenning, som blant annet trekker fram muligheten for feilidentifisering.

Selskapet kjemper for tiden mot et pågående søksmål fra forbrukere i USA, som mener personvernsrettighetene blir brutt av selskapet.

Clearview på sin side mener de er innenfor lovens grenser, og at programmet bare skal brukes som en start i en etterforskning.

Powered by Labrador CMS