Nyheter

FATALT: Den russiske soldaten angriper de ukrainske forsvarsstillingene. Han oppdager ikke faren som lurer i siden og skytes ned på stedet.

Bilder viser den brutale skyttergravskrigen i Ukraina

Inntil vi har effektive roboter må denne jobben gjøres av mennesker, også i moderne krigføring, forklarer ekspert om den blodige skryttergravskrigen i Ukraina.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er krig – også moderne krig. Tung ild vil aldri kunne garantere at alle forsvarere er døde før en prøver å ta et stillingsområde. Inntil vi har effektive roboter, må denne jobben gjøres av mennesker, sier lærer i taktisk samvirke ved Krigsskolen Amund Osflaten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Videoen som dukket opp i sosiale medier i midten av februar, ble lagt ut av det som skal være en ukrainsk soldat under kallenavnet «Lost Generation». Soldaten skal være en del av 22 «Kharkiv» separate mekaniserte bataljon i den 92. mekaniserte infanteribrigade. Brigaden skal ha vært spesielt tungt involvert i kampene nord-øst Ukraina og er mest kjent for å ha frigjort byene Balaklia og Kupjansk, skriver Forbes.

– Norske soldater har også gjort lignende ting i Afghanistan, selv om det var en krig av mye lavere intensitet, sier Osflaten, og forklarer at bildene viser en scene som dessverre har skjedd tusenvis av ganger i denne krigen fra 2014.

Skytes ned på kort hold

Med et GoPro-kamera montert på venstre side av hjelmen, filmer en ukrainsk soldat flere minutter med uavbrutte kamphandlinger, der han desperat forsvarer en skyttergravsstilling mot fremrykkende russisk infanteri og pansrede kjøretøy under intenst beskytning.

Man kan høre soldaten puste tungt, mens han beveger seg frem og tilbake i skyttergraven for å forsikre seg om at ingen angripere kommer overraskende på i flankene, samtidig som han sørger for å ikke oppholde seg i en posisjon for lenge av gangen, så han blir vanskeligere å oppdage og drepe for fienden.

Skyttergraven er solid og bygget på en slik måte at den kan absorbere og beskytte soldatene fra fiendtlige kuler, granater og eksplosjoner.

Soldaten som filmer har en makker med seg i skyttergraven. Fra dekning lader makkeren våpen og forsyner hovedpersonen fortløpende med fulladede automatvåpen og granater til en rakettdreven granatkaster (RPG). På denne måten kan den ukrainske soldaten opprettholde livsnødvendig beskytning av de russiske styrkene.

Knatring fra maskingevær

Det angripende russiske infanteriet er støttet av russiske BTR-82 pansrede personellkjøretøy. Gjennom de første minuttene av videoen kan man høre det tunge maskingeværet på kjøretøyet knatre når det skyter salver mot de ukrainske stillingene for å holde de ukrainske soldatene nede mens det russiske infanteriet rykker inn.

Den russiske BTR-vognen er svært nær den ukrainske stillingen, så nær at den kan bekjempes med lette panservernvåpen. Tidlig i videoklippet kan man se den ukrainske soldaten plukke opp en RPG. Han sikter over kanten av skyttergraven og fyrer av en rakett, men bommer.

I det soldaten dukker ned igjen i skyttergraven kan man høre BTR-vognen skyte tilbake og at kulene river gjennom luften, samtidig som jord og kvister regner over ukrainerne.

SKREMMENDE: Makkeren er tydelig redd, men forsyner likevel sin medsoldat med ammunisjon og fulladde våpen.
TETT PÅ: Den ukrainske soldaten skyter panserverngranater på et pansret russisk personellkjøretøy bevæpnet med et tungt maskingevær.

Faller til bakken

Ukraineren lader RPGen og kaster seg på nytt over kanten av skyttergraven, nok en rakett skytes i retning av den russiske vognen, der man tydelig kan se munningsflammene fra maskingeværet på vognen, en eksplosjon høres før det russiske maskingeværet brått stilner.

Deretter beveger den ukrainske soldaten seg raskt til venstre del av skyttergraven, nå med en AK-74M angrepsrifle i hendene. På rundt ti meters hold ser han en russisk soldat, som er på vei inn i en av de naboliggende skyttergravsstillingene. Uten å nøle skyter han den russiske soldaten med flere tette enkeltskudd. Den russiske soldaten faller momentant til bakken.

Deretter henter den ukrainske soldaten et nyladet våpen og beskyter ytterligere fremrykkende russisk infanteri, før han vender tilbake for å sjekke der han skøyt den første russiske soldaten. Der har en annen russisk soldat kommet til unnsetning for å hjelpe, også han blir meid ned av den ukrainske forsvareren.

KORTE HOLD: Den russiske soldaten er i ferd med å gå inn i de ukrainske stillingene da han blir skutt ned fra siden.
FALLER OM: Den russiske soldaten beskytes med flere enkeltskudd og faller kontant i bakken, der han blir liggende.
BRUTALT: Etter hvert kommer nok en russisk soldat for å hjelpe, også han meies ned av de ukrainske forsvarerne som er godt skjult i sin stilling.

Mens lyden av fiendtlige kuler smeller over hodet på den ukrainske soldaten fortsetter han kampen og kaster håndgranater ut i det åpne området der de russiske soldatene rykker frem – det er ingen tid til å dvele under de intense kamphandlingene.

Den ukrainske duoens iherdige forsvar av sin stilling er hard kost, men viser den nådeløse virkeligheten av hvor fort og brutalt døden møter soldatene ved fronten i Ukraina, der alle kjemper for sitt liv.

Les også: Ukrainsk offiser: – Russland startet propagandakrigen i 1991

Tiendels sekunder avgjør

For mange kan bildene fra Ukraina minne mest om filmen «Intet nytt fra Vestfronten» på Netflix, der handlingen tar oss med til skyttergravene under første verdenskrig. På sosiale medier kommenterer mange det som kan se ut som hodeløse frontalangrep av de russiske soldatene. Virkeligheten kan derimot være en helt annen.

IKKE UVANLIG: Amund Osflaten er lærer i taktisk samvirke ved Krigsskolen. Han sier bildene dessverre ikke er uvanlig, heller ikke i moderne krigføring.

Ifølge Osflaten er det ikke noe grunnlag for å si at dette er verken et frontalangrep eller dårlig taktisk opptreden av russiske styrker. Han mener landskapet tilsier at man kan anta at det har vært en forbekjempning med tyngre våpen, før de russiske soldatene forsøker å ta de ukrainske stillingene til fots.

I tillegg er det en form for støtte for å beskytte de russiske infanteristene som angriper. Store mengder beskytning over hodet på de ukrainske forsvarerne kan høres underveis. Den siste delen av et slikt angrep må likevel gjøres avsittet i nærkamp, det betyr at soldater til fots må inn og ta de ukrainske stillingene.

Videre forklarer han at forsvarsstillingen til de ukrainske soldatene følger et godt prinsipp. Den har dekning i front mot antatt fiendtlig angrepsretning og «ildområder» ut til sidene. Derfor går beskytningen fra de russiske styrkene i dekningen foran (der makkeren til den ukrainske soldaten som kjemper sitter) eller over stillingene.

Osflaten viser også til at stillingene til de ukrainske soldatene tilsynelatende er godt kamuflert, slik at de russiske soldatene ikke oppdager dem, før de blir skutt i siden.

– De russiske soldatene har ganske forståelig fokus fremover og oppdager ikke trusselen tidsnok. Tiendels sekunder avgjør hvem som vinner. Hadde de russiske soldatene sett stillingen i tide, kunne den ene begynt å skyte mot den (noe som betyr at forsvareren hadde blitt skutt om han hadde dukket opp i stilling). Da kunne makkeren til angriperen klargjort en granat og kastet den ned i stillingen. Denne gangen vant ukrainerne – det kunne like gjerne gått andre veien, sier han.

Les også: Ingen fred i vår tid

– Ettersom vi sitter og ser på dette, kan det virke som ukrainerne overlevde angrepet og seiret. Hadde det vært et russisk makkerpar til rett bak de som ble bekjempet, hadde ukrainerne avslørt posisjonen sin, og mistet overraskelsesmomentet. Da kunne neste «bølge» av angripere mye lettere bekjempet stillingen, men det vil fortsatt være vanskelig. En slik stilling er svært vanskelig å ta – det er derfor vi graver oss ned, forklarer Osflaten.

Powered by Labrador CMS