Nyheter

BRUSSEL: Nato-sjef Jens Stoltenberg (til høyre) tok onsdag imot Serbias president Aleksandar Vucic i forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel.

Stoltenberg: Nato vil stille opp for Kosovo

Natos Kosovo-styrke er rede til å gripe inn dersom stabiliteten blir truet, gjentok Nato-sjef Jens Stoltenberg da han møtte ledere fra Serbia og Kosovo onsdag.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stoltenberg takket samtidig Serbia for det langvarige partnerskapet da president Aleksandar Vucic besøkte forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Selv om situasjonen på bakken er blitt bedre, har alle parter, særlig tjenestepersoner i Serbia og Kosovo, ansvar for å hindre at den tilspisses igjen, sa Stoltenberg da han og Vucic møtte pressen.

Les også: Dekorert norsk eks-soldat er ny forsvarsminister i Kosovo

Stoltenberg ba alle parter unngå vold og sa at den fredsbevarende KFOR-styrken, som ledes av Nato, følger situasjonen nøye.

– Dersom stabiliteten er i fare, er KFOR rede til å gripe inn med alle nødvendige tiltak for å sikre et trygt miljø og bevegelsesfriheten til hele Kosovos befolkning, sa Stoltenberg.

Da han senere møtte Kosovos statsminister Albin Kurti, understreket han KFOR-styrkens nøytralitet som avgjørende.

– Den består av over 3.700 soldater fra 20 medlemsland og sju partnere. Vi slutter fullt og helt opp om vårt mandat fra FNs sikkerhetsråd.

Nato-sjefen sier konstruktiv dialog er den eneste måten å løse regionale utfordringer på. Torsdag møter Vucic og Kurti EUs utenrikssjef Josep Borrell for samtaler.

På møtet i Brussel snakket Stoltenberg og Vucic også om Russlands krig mot Ukraina, og Stoltenberg sluttet seg til dem som krever at inspektører slipper til ved atomkraftverket i Zaporizjzja.

– Det haster med å tillate inspeksjoner fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, sa han.

Powered by Labrador CMS