Analyse

STANDHAFTIG: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sto på sitt under pressekonferansen i Madrid.

The Erdogan show

MADRID (Forsvarets forum): På en forrykende pressekonferanse truet Tyrkias president med å oppheve avtalen om finsk og svensk Nato-medlemskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et forum der journalistene stiller spørsmålene sine høflig og politikerne svarer diplomatisk, var pressekonferansen til Recep Tayyip Erdogan et forfriskende unntak.

Under pressekonferansen på Nato-toppmøtet i Madrids siste dag kom Tyrkias president i munnhuggeri med en aktivist, sablet ned journalister med kritiske spørsmål og truet med å oppheve en avtale som skal åpne for finsk og svensk medlemskap i alliansen.

Avtalen mellom Tyrkia, Sverige og Finland er blitt hyllet både som en seier for Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og et PR-kupp for Erdogan. Den tyrkiske presidenten kalte selv avtalen en diplomatisk triumf under pressekonferansen.

I bytte mot å etterkomme Tyrkias krav om å ta det Erdogan anser som terrororganisasjoner på alvor, skulle Tyrkia oppheve sitt veto mot finsk og svensk Nato-medlemskap. I tillegg lovet Sverige og Finland å ikke ha noen våpenembargo mot Tyrkia.

Under pressekonferansen på toppmøtets siste dag, antydet Erdogan at han hadde blitt lovet mer, og at om han ikke får det som han vil, er det ikke gitt at memorandumet de tre landene har underskrevet blir sendt til det tyrkiske parlamentet for godkjenning.

20 år

Bare noen minutter tidligere fortalte Stoltenberg nordiske journalister om hvordan han hadde halt i land en avtale i siste liten før toppmøtet.

– Det var hardt arbeid over lang tid som gjorde det mulig å finne en løsning, sa generalsekretæren.

Stoltenberg fortalte hvordan han hadde sittet i flere timer med lederne for de tre nasjonene for å få dem til enighet.

Erdogan virket derimot ikke som hadde hadde det travelt med å ønske Sverige og Finland velkommen i klubben.

– Hvor lang tid tok det Nord-Makedonia? 20 år. Dette er en prosess som ikke lett lar seg ferdiggjøre, slo han fast.

73 terrorister

Ved første øyekast kan avtale teksten gi inntrykk av at Sverige og Finland gir etter for de fleste av Tyrkias krav. De to landene forplikter seg blant annet til å slå ned på terrorfinansiering, etterforske medlemmer av den kurdiske geriljagruppen PKK og andre organisasjoner for terrorfinansiering og lover å raskt og grundig behandle Tyrkias krav om utlevering av terrormistenkte.

FORHANDLET: Stoltenberg satt flere timer med Erdogan og Finland og Sveriges statsledere for å få til en avtale.

Men teksten inneholder ingen konkrete løfter om utlevering av enkeltpersoner, eller nøyaktig hva Sverige og Finlands fornyede innsats mot terrorisme skal resultere i. Den handler i større grad om vilje til samarbeid og forståelse for Tyrkias posisjon.

Ikke ifølge Erdogan. På pressekonferansen hevdet han at Sverige har lovet å utlevere 73 terrorister til Tyrkia. Det var nyheter for journalistene som satt i salen. Det var det trolig også for Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Finlands president Sauli Niinistö.

Ingen ting som var blitt sagt i forkant tydet på at det var gitt slike løfter. Tyrkia har krevd utlevering av 33 personer fra Sverige, som på sin side understreker at alle utleveringer må skje i tråd med svensk lov.

– De vil bli utlevert til oss. Det er hva de lovet, sa en selvsikker Erdogan i Madrid.

Avfeide kritikk

På et tidspunkt under pressekonferansen fikk en aktivist ordet. Hun serverte anklager om at Tyrkia fengsler opposisjonelle og journalister, noe de fleste menneskerettsorganisasjoner som følger Tyrkia er enige i.

Andre politikere ville svelget stoltheten og avfeid kritikken diplomatisk. Men det er ikke Erdogans stil.

– Ingen sitter fengslet i Tyrkia uten å være kriminelle. Dette er bare feilinformasjon, hevdet han.

Det er ikke utenkelig at Erdogans tirader er spill for galleriet. Tyrkiske medier har hyllet avtalen med Finland og Sverige som en seier for Tyrkia. Han trenger å vise sine egen befolkning at han står hardt på Tyrkias krav og at gjennomslagene han hevder å ha fått i forhandlingene er reelle.

I det store og hele var toppmøtet en PR-seier for den tyrkiske presidenten. Joe Biden lokket med salg av F-16 jagerfly til Tyrkia. Erdogan fikk jobben som mellommann mellom Russland og Vesten, for å sikre eksport av korn fra Ukraina. Lykkes han, vil han kunne fremme seg selv som mannen som forhindret en global sultkatastrofe.

Hvordan tiradene på torsdagens pressekonferanse vil endre inntrykket av Erdogans diplomatiske evner gjenstår å se.

Les også: Dette er Natos nye strategiske konsept

Powered by Labrador CMS