Nyheter

MASSEVAKSINERING: Her får soldater ved Haakonsvern orlogsstasjon koronavaksine.

300 vernepliktige ved Haakonsvern fikk vaksine

I løpet av sommerferien forventes det at 1000 vaksinedoser skal være satt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag startet massevaksineringen av soldater ved Sjøforsvarets hovedbase, Haakonsvern orlogsstasjon. Omtrent 300 soldater fikk i dag sin første dose av koronavaksinen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi får vaksinert mange på kort tid, og vi får gjort det på tjenestested. Det tror jeg er kjempebra på flere måter, sier sjef for saniteten i Sjøforsvaret (SANSJØ), kommandør Ole Budal.

Les også: Nå kan det bli slutt med dette på sesjon

Vaksinen blir tilbudt til vernepliktige soldater og kadetter ved Sjøkrigsskolen. Hensikten med å vaksinere soldatene ved basen fremfor deres egen hjemkommune, er økt operativ evne og redusering av reiseaktivitet med personell som ikke er vaksinert.

I løpet av sommeren skal omtrent 1000 vaksiner være satt.

Tror flere vil vaksinere seg

Budal mener Sjøforsvaret oppnår at flere velger å vaksinere seg når det er mulighet for å gjøre det på basen, fremfor å vente på plassen sin i hjemkommunen.

– Vi i Sjøforsvaret tar med dette også vårt samfunnsansvar på alvor og sørger for at våre vernepliktige ikke blir smittespredere når de vender hjem i sommer. Det er også økonomisk besparende for samfunnet, fordi vi bringer vaksinene til de vernepliktige og slipper å sende alle mannskapene på kryss og tvers i landet for å gjennomføre vaksinering, sier han.

SOLDAT: Soldater og kadetter får vaksine tilbudt på basen.

Budal tror også at vaksineringen av soldatene vil medføre redusert risiko for utbrudd på fartøyene.

Les også: 60 i karantene på KNM Thor Heyerdahl

– Ikke minst begrenser det konsekvensene hvis vi får utbrudd, fordi vi har høyere vaksinedekning og større grad av det som vi kaller flokkimmunitet i besetningen. Vi bruker det viktigste våpenet vi har mot å bekjempe pandemien, som er vaksine, sier han.

God jobb

Med han i dag, på den første av tre dager med vaksinering, var også sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen. Andersen synes saniteten på Haakonsvern har gjort en god jobb gjennom hele pandemien.

VAKSINE: Sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen (t.v) og sjef saniteten i Sjøforsvaret, kommandør Ole Budal.

– Jeg er veldig takknemlig for den jobben som har blitt gjort gjennom et krevende år. Det er også viktig at alle bruker tilbudet om vaksine når det kommer.

– I denne omgang er det de vernepliktige, og jeg håper at flest mulig tar denne vaksinen. Det er veien ut av denne pandemien, sier Andresen.

Les også: Over 1.000 personer skal konkurrere om 300 skoleplasser hos Forsvaret

Bakgrunnen for vaksinering av vernepliktige der de tjenestegjør, er beslutningen av Forsvarsdepartementet, i samråd med Helse- og omsorgsdepartementet. Hensikten er å redusere antall unødvendige reiser.

Powered by Labrador CMS