Nyheter

TAR AV: Et kinesisk J-15-jagerfly tar av fra hangarskipet Shandong for en militærøvelse rundt Taiwan april i fjor.

Kina øker forsvarsbudsjettet med 7,2 prosent

Kinesiske myndigheter varsler et økt forsvarsbudsjett for 2024, samtidig som konfliktnivået rundt Taiwan og Sør-Kinahavet øker.

Publisert

Kina vil øke sitt forsvarsbudsjett med 7,2 prosent i år, veksten er den samme som i fjor, opplyser den kinesiske folkekongressen ved åpningen av det årlige møtet i Beijing tirsdag.

Gjennom året vil Kina bruke 1665 milliarder yuan på forsvaret, tilsvarende 2442 milliarder kroner, ifølge budsjettrapporten som legger ut regjeringens økonomiske planer for 2024.

Kina har verdens nest største forsvarsbudsjett etter USA, selv om kinesiske Folkets frigjøringshær overgår det amerikanske militæret i antall personell. Likevel har Kinas militærutgifter vært rundt tre ganger lavere enn USAs de siste tre årene.

Kinas militærutgifter har økt i flere tiår, stort sett i tråd med økonomisk vekst, og utgjør 1,6 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Likevel anses den seneste forsvarsutvidelsen som bekymringsfull av USA, så vel som andre stormakter i regionen, inkludert Japan, som Kina har en territoriell konflikt med om øyer i Øst-Kinahavet.

Kina har også i økende grad vist muskler i Sør-Kinahavet, der landet blant annet er i strid med Filippinene.

Landets økende forsvarsbudsjett vekker også bekymring på selvstyrte Taiwan, som Kina anser som en del av sitt territorium og som kinesiske myndigheter har sagt kan bli tatt med makt om nødvendig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS