Nyheter

TAIWANSTREDET: Det taiwanske skipet Keelung følger med på det kinesiske hangarskipet Shandong i Taiwanstredet i september 2023

Kina hevder Taiwan overdriver militærtrusselen

Torsdag sa Taiwans forsvarsdepartement at det var observert tolv kinesiske militærfly over Taiwanstredet.

Publisert

Kinas forsvarsdepartement anklager Taiwans regjering for å bevisst overdrive den militære trusselen mot øya for å vinne støtte til valget om to uker. Valget på Taiwan 13. januar blir viktig for øyas forhold til Kina, som anser området som sitt territorium.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De siste fire årene har kinesiske myndigheter hatt økt militær aktivitet i havområdet utenfor Taiwan for å underbygge sitt suverenitetskrav.

I oppløpet til valget har Taiwans regjering varslet om flere kinesiske jagerfly og krigsskip rundt øya. Det er i tillegg meldt om ballonger som krysser Taiwanstredet, selv om militæret sier det mest sannsynlig er snakk om værballonger.

Torsdag sa Taiwans forsvarsdepartement at det var observert tolv kinesiske militærfly over Taiwanstredet.

Anklagene hagler

På en pressekonferanse i Beijing torsdag sa talsperson Wu Qian i det kinesiske forsvarsdepartementet at det er Taiwans regjering som har skyld i den økte spenningen.

– Regjeringen til Det demokratiske progressive partiet (DPP) bygger bevisst opp historien om den såkalte militære trusselen fra fastlandet og overdriver spenningene, sa Wu.

– Dette er utelukkende for å sikre seg valggevinst, la han til.

Anspent situasjon

Kina anser Taiwans regjeringsparti DPP som separatister. Opposisjonen på øya er vennligere innstilt til Kina og ønsker å trappe ned konflikten. Blant annet besøkte Taiwans tidligere president, Ma Ying-jeou, Kina i mars. Han ble dermed den første taiwanske president eller ekspresident som har besøkt det kinesiske fastlandet siden kommunistrevolusjonen i 1949.

VALG: Støttespillere av Taiwans regjeringsparti DPP under et valgmøte i Taipei 3. desember. 13. januar er det valg på øya.

Taiwans forsvarsdepartement sa denne uken at de ikke så noen tegn til en storstilt kinesisk militæraksjon før valget, men at de følger nøye med.

Taiwan er en selvstyrt øy med en demokratisk valgt nasjonalforsamling. Kina har truet med å bruke makt hvis taiwanske myndigheter offisielt erklærer øya som uavhengig.

Powered by Labrador CMS