Nyheter

TØFFE FORHOLD: Ukraina er bedre forberedt enn Russland med tanke på kulde ut ifra det han så i fjor, mener Karsten Friis.

Eksperter tror Ukraina går en tøff krigsvinter i møte

Krigen i Ukraina går inn i sin andre vinter. Sjefsforsker Kristian Åtland tror den blir krevende, men at Ukraina likevel fortsetter å rykke fremover.

Publisert

Selv om den ukrainske motoffensiven fortsatt pågår med uforminsket kraft, mener sjefsforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt at fremrykkingen mot Azovhavet har gått langsommere enn hva man så for seg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

–  Det har ikke vært enkelt for de ukrainske styrkene å slå igjennom russernes sterkt befestede og massivt minelagte forsvarslinjer i sør og øst. Men ukrainerne tar fortsatt tilbake territorium, meter for meter, sier han.

Åtland tror Russland setter sin lit til at overgangen fra høst til vinter vil gjøre det vanskeligere for ukrainerne, samtidig som Russland vil trappe opp sine missil- og droneangrep mot Ukrainas sivile infrastruktur.

– Ukrainerne vet at de går nok en tøff krigsvinter i møte og at den vil kunne bli krevende, både for sivilbefolkningen og for landets væpnede styrker, sier han.

Sjefsforskeren  tror de ukrainske styrkene trolig vil fortsette å angripe med langtrekkende våpen, for å gjøre det mest mulig vanskelig for de russiske styrkene å få etterforsyninger.

–  Mitt inntrykk er at de er mentalt forberedt på at det kommer høstmørke, nedbør, gjørme og vinterkulde, uten at dette nødvendigvis vil få motoffensiven til å stanse opp, sier han.

Formidabel oppgave

Seniorforsker Karsten Friis ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) mener Ukraina ødelegger mer russisk materiell enn Russland klarer å produsere nytt.

STATISK: Kristian Åtland tror krigføringen mellom Ukraina og Russland vil bli noe mer statisk i vintermånedene.

– Stillstand vil være i russisk interesse. Da kan de hvile, grave seg ned og bygge opp forsyninger. Dette vil ukrainerne for all del nekte dem om de kan, sier han.

Friis tror derimot det er en formidabel oppgave for Ukraina å frigjøre alt okkupert land, til tross for at de har en viss fremgang.

– I disse dager ser det ut til at de har fått et gjennombrudd i sør, og det blir interessant å se om de klarer å utnytte det med etterfølgende styrker til å få en strategisk effekt, altså seriøst forpurre russisk landforsyning til Krym, sier han.

Tre scenarioer for Ukrainsk seier

Kristian Åtland tror man vil se en opptrapping av ukrainske offensive operasjoner på vårparten.

Han utelukker ikke det at alt materiell Ukraina har mottatt og mottar fremover fra sine vestlige partnere vil bli avgjørende for krigens utfall.

Åtland beskriver tre scenarioer som kan føre til at Ukraina vinner krigen. Det ene er at den russiske presidenten Vladimir Putin går av eller fjernes, noe han ikke anser som spesielt sannsynlig.

VANSKELIG: Karsten Friis mener det er vanskelig å si hvordan vinteren påvirker krigen.

Det andre er at kampviljen og motivasjonen blant de russiske soldtene forvitrer i en slik grad at Ukraina lykkes med sin motoffensiv og tvinger russerne til retrett.

– Et tredje scenario er at ukrainerne inkrementelt fortsetter å ta tilbake sitt territorium, meter for meter, i en langvarig krig, sier Åtland.

Powered by Labrador CMS