Nyheter

SLUTTEN: – President Putins invasjon av Ukraina er den endelige slutten på den verden vi prøvde å bygge opp etter den kalde krigens slutt, sa Stoltenberg i Den gamle Logen.

– Det vi gjør i dag, vil forme vår sikkerhet i tiår fremover

Det er veldig bra at mange Nato-land har sagt at de kommer til å trene ukrainske piloter til å kunne fly moderne, fjerde generasjonkampfly, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg i Den gamle logen tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

– Vi møtes i en tid som er farligere og mer uforutsigbar enn det vi har opplevd på mange tiår, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Salen var fullsatt da Stoltenberg snakket i Den Gamle Logen tirsdag ettermiddag. Sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt, ble Nato-sjefen intervjuet på scenen av Kate Hansen Bundt i Atlanterhavskomiteen.

Stoltenberg trakk frem stormaktsrivalisering på fremmarsj, demokrati og internasjonal rettsorden under press og full krig i Europa som eksempler på at verden er blitt farligere.

– President Putins invasjon av Ukraina er den endelige slutten på den verden vi prøvde å bygge opp etter den kalde krigens slutt, sa han.

– Det betyr også at det vi gjør nå – og det vi ikke gjør nå – kommer til å forme vår tid, vår sikkerhet i tiår fremover.

Jagerfly

I løpet av samtalen, som varte en drøy time, snakket Stoltenberg også om mulige donasjoner av jagerfly til Ukraina.

– For det første mener jeg at det er veldig bra at mange Nato-land har sagt at de kommer til å trene ukrainske piloter til å kunne fly moderne, fjerde generasjonkampfly, også F-16 og andre typer fly. For det andre er det for at det skal gå fortere enn man i utgangspunktet tror når man først setter i gang, sa han.

LOGEN: Kate Hansen Bundt, Anniken Huitfeldt og Jens Stoltenberg på vei opp på scenen i Den gamle Logen i Oslo.

Generalsekretæren påpekte at å utdanne piloter nå, gir mulighet for å donere fly senere. I tillegg understreket han behovet for å gjøre Ukraina i stand til å forsvare seg mot fremtidig angrep, når dagens krig er over.

– Og for det fjerde, selv om vi ikke kjøper fly i denne omgangen, så er det viktig at vi gjør Ukraina i stand til å ha et moderne flyvåpen, fordi vi skal hindre et nytt angrep, sa han.

Vilnius

I juli møtes statslederne i Natos medlemsland til toppmøte i Litauens hovedstad Vilnius. I Den gamle logen trakk Stoltenberg frem tre hovedsaker som vil bli diskutert på toppmøtet.

Den ene er støtten til Ukraina, som Stoltenberg spår vil styrkes.

– Jeg forventer at når vi møtes i Vilnius, så vil Nato-land bekrefte og forsterke sin støtte til Ukraina, sa Nato-sjefen.

Ukrainas fremtid i Nato står også på programmet.

– Det er Nato og Ukraina som skal bestemme når det skal skje. Ikke Moskva. Putin har ikke vetorett over Nato-utvidelser, sa Stoltenberg.

På toppmøtet vil også medlemslandenes forpliktelser overfor alliansen og toprosentmålet diskuteres, i tillegg til Kinas militære fremvekst.

Powered by Labrador CMS