Nyheter

KYIV: Jens Stoltenberg under et besøk i Kyiv 29. april.

Vil la Ukraina bruke vestlige våpen i Russland

Nato-allierte som leverer våpen til Ukraina, bør oppheve forbudet mot å bruke dem mot militære mål inne i Russland, mener generalsekretær Jens Stoltenberg.

Publisert Sist oppdatert

– Tiden er inne for at allierte vurderer hvorvidt de skal oppheve noen av begrensningene de har lagt på bruken av våpnene de har donert til Ukraina, sier Stoltenberg, som snart er ferdig som Nato-sjef etter hele ti år, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i et intervju med The Economist publisert lørdag.

– Spesielt nå når mye av kamphandlingene foregår i Kharkiv, nær grensa, blir det veldig vanskelig for Ukraina å forsvare seg selv ved å nekte dem muligheten til å bruke disse våpnene mot legitime militære mål på russisk territorium, sier Nato-sjefen.

Sikter til Biden

Stoltenberg nevner ingen konkrete Nato-medlemmer i oppfordringen. Men The Economist skriver at Nato-sjefen åpenbart sikter til president Joe Bidens holdning om at amerikanerne skal ha kontroll over hva Ukraina kan og ikke kan angripe med våpensystemer levert fra USA.

Natos generalsekretær mener det er dags for å oppheve forbudet mot å bruke våpen gitt til Ukraina mot militære mål i Russland. Anmodingen avvises av Italia.

Italia sier nei

Italias statsminister Giorgia Meloni sa søndag at hun er sterk imot at våpen som Nato-landene har levert til Ukraina, skal brukes i Russland.

– Jeg skjønner ikke hvorfor Stoltenberg sier slike ting. Jeg synes vi skal være veldig forsiktige, sa Meloni på italiensk TV søndag.

– Jeg mener Nato må fortsette å være sterke og ikke gi signaler om at vi gir etter, la hun til.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS