Nyheter

MØTES: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Jens Stoltenberg møtes i Kyiv for å diskutere luftforsvar. Bildet er tatt under Nato-møtet i Vilnius i juli.
MØTES: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Jens Stoltenberg møtes i Kyiv for å diskutere luftforsvar. Bildet er tatt under Nato-møtet i Vilnius i juli.

Stoltenberg er i Kyiv

Besøker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Publisert Sist oppdatert

Nato-sjef Jens Stoltenberg besøkte torsdag Kyiv for å møte Ukrainas president. Begge understreket at ukrainsk Nato-medlemskap er nærere enn noensinne.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Besøket var ikke kunngjort på forhånd av sikkerhetsmessige årsaker.

– Det er en ære å være tilbake her i Kyiv, sa Stoltenberg på en felles pressekonferanse han og Volodymyr Zelenskyj holdt torsdag ettermiddag.

Stoltenberg kunngjorde samtidig at Nato har rammeavtaler på plass med våpenselskap om ammunisjon til en verdi av 2,4 milliarder euro, tilsvarende 27 milliarder kroner.

Slike kontrakter vil gi Nato-medlemsland mulighet til å fylle opp uttømte lagre, samtidig som man fortsetter å forsyne Ukraina med ammunisjon, noe som er en viktig støtte til krigen, sa han.

– Ukraina vinner tilbake terreng

Stoltenberg viste til at mens Russlands kjemper for «imperialistiske vrangforestillinger», kjemper Ukraina for sitt land, sine familier og sin fremtid.

– Ukrainske styrker vinner sakte, men sikkert terreng. For hver meter Ukraina vinner tilbake, er det én meter som Russland taper, sier Nato-sjefen.

På møteagendaen mellom Stoltenberg og Zelenskyj står blant annet en styrking av Ukrainas luftvernsystem. Nato-sjefen understreket behovet for å fortsette å støtte Ukraina.

– Jo sterkere Ukraina blir, jo desto nærmere kommer man en ende på den russiske aggresjonen. Fred for enhver pris medfører ikke fred. Ukraina behøver en rettferdig og varig fred.

Nato-medlemskap spørsmål om tid

Stoltenberg gjentok hvordan arbeidet fortsetter med å få Ukraina inn i Nato. Han sier et ukrainsk Nato-medlemskap er nærmere nå enn noensinne.

– Ukrainas fremtid ligger i Nato. Vi forbereder oss på den fremtiden, og Nato vil stå ved Ukrainas side så lenge som nødvendig.

Zelenskyj sier at det bare er et spørsmål om tid før de innlemmes i Nato-alliansen.

– Vi gjør alt vi kan for å fremskynde dette, sier den ukrainske presidenten.

Powered by Labrador CMS