Nyheter

SPESIALTILPASSET: Kvinner som tjenestegjør i krigen i Ukraina har opp til nå ikke hatt egne uniformer, og har måttet tilpasse seg de mannlige uniformene.

Kvinnelige soldater i Ukraina får egne uniformer

Mer enn et og et halvt år inn i Russlands fullskala invasjon, har forsvarsdepartementet i Ukraina besluttet å gi kvinnelige soldater spesialtilpassede feltuniformer.

Publisert Sist oppdatert

5. august godkjente det ukrainske forsvarsdepartementet spesielt tilpassede uniformer til sine rundt 42.000 kvinnelige soldater, sier viseforsvarsminister Hanna Malyar til Radio Free Europe (RFERL).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Opp til nå har kvinnene måttet bruke nål og tråd selv, for å tilpasse de mannlige uniformene. En løsning som har vist seg å by på ulike problemer, som overflødig stoff som stikker ut, knapper som ikke vil lukke seg, uniformer som lett revner og som har gitt enkelte kvinner utfordringer med å puste.

Ifølge viseforsvarsministeren er Ukraina en av de første landene som innfører en egen feltuniform for kvinner.

Les også: Planlage stillinger som syere ble aldri utlyst: – Forsvaret tar ikke likestillingen på alvor

– Det er verdt å merke seg at langt fra alle land, inkludert NATO-land, har en kvinnelig feltuniform som faktisk har blitt prøvd ut i strid, sier Malyar til RFERL.

Kvinner har aktivt fått delta i strid siden 2018 og om lag 5500 ukrainske kvinner tjenestegjør nå på frontlinjen. Siden 2015 har det offisielle antall kvinnelige soldater i Ukraina doblet seg etter annekteringen av Krim i 2014.

Den nye uniformen vil bestå av blant annet spesialtilpasset bukse, jakke og undertøy. Uniformene skal også kunne ha justeringsmuligheter til bruk av gravide soldater.

I tillegg er en hjelm og kroppspanser for kvinner under utvikling.

For flere av de kvinnelige soldatene signaliserer beslutningen både respekt for kvinner, men også som militære fagfolk.

Powered by Labrador CMS