Nyheter

KYSTVAKTEN: Her er KV Bjørnøya på vei til Norge. Det er det andre av totalt tre nye kystvaktfartøy i Jan Mayen-klassen.

Kystvaktsjefen røper dåpsdato for første skip i Jan Mayen-klassen

KV Jan Mayen er det første av tre skip som skal erstatte Nordkapp-klassen fra 1980-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kystvaktsjef Oliver Berdal letter på sløret overfor Forsvarets forum og røper en stor begivenhet på fartøyfronten:

– De største fartøyene er det vi kaller helikopterbærende ytre Kystvakt, hvor vi blant annet har en isbryter og er i ferd med å innfase helt nye fartøy av den såkalte Jan Mayen-klassen. Dåp på første fartøy er 16. november, sier Berdal.

For mer informasjon om det nye skipet henviser Berdal til Forsvarsmateriell (FMA). Men spørsmål Forsvarets forum har sendt til senior kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Sandberg i FMA er per i dag ikke besvart.

I september 2021 ankom skroget til det første fartøyet i Jan Mayen-klassen verftet Vard Langsten i Tomrefjord. I den forbindelse skrev Forsvaret i en pressemelding at i løpet av de tre neste årene skulle Nordkapp-klassen erstattes med tre nye fartøy.

– Oppgaver i nordområdene

Jan-Mayen-klassen har en lengde på 136,4 meter, bredde på 21,4 meter og et deplasement på 9 612 tonn.

Ifølge FMA skal de tre nye fartøyene primært løse oppgaver i nordområdene. Fartøyene har fått navnene KV Jan Mayen, KV Bjørnøya og KV Hopen.

FMA har tidligere også skrevet om pris:

– 25. juni 2018 inngikk Forsvarsmateriell og Vard Group AS Langsten kontrakt om byggingen av tre nye kystvaktfartøy til en kontraktsverdi på 5,2 milliarder.

Ifølge TU har prosjektet en total kostnadsramme på 6,8 milliarder.

Utholdenhet på åtte uker

I 2021 skrev Endre Barane, sjef ved Kystvaktens kompetansesenter (KVKS), i en analyse for Den norske atlanterhavskomité at regjeringen la til rette for nasjonal konkurranse. En viktig årsak var arbeidsplasser i norsk skipsbyggingsindustri.

Barane skriver videre at Jan Mayen-klassen er designet for å ha en utholdenhet på åtte uker med normal driftsprofil, og har lugarkapasitet for 100 personer. Og når det gjelder militære kapasiteter:

– Fartøyene skal utrustes med militært taktisk ledelsessystem (TMS) som inkluderer helikopterkontrollkapasitet, militære kommunikasjonssystemer, kanon og mitraljøser, sensorer og IKT-systemer, ifølge Barane.

De tre fartøyene i Nordkapp-klassen som blir erstattet er KV Nordkapp (1980), KV Andenes (1981) og KV Senja (1981).

Powered by Labrador CMS