Nyheter

FRIHETENS VINGER: President i Storbritannias Underhus, sir Lindsay Hoyle holder opp hjelmen etter en av Ukrainas dyktigste piloter. På hjelmen står det skrevet på engelsk: «Vi har frihet, gi oss vinger til å beskytte den». Hjelmen ble overgitt Hoyle fra president Volodymyr Zelenskyj under hans tale til Underhuset onsdag 8. februar 2023.

Storbritannias statsminister:
– Jagerfly var en del av samtalen

President Volodymyr Zelenskyj omtalte kampflyene som «frihetens vinger» i sin tale til Underhuset i London. Den britiske regjeringen vil vurdere presidentens ønske.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ukrainske presidenten dro rett til 10 Downing Street etter at han landet i Storbritannia onsdag formiddag. Der ble han tatt imot av statsminister Rishi Sunak. Det er første gang Zelenskyj er i Storbritannia siden Russland invaderte for nesten ett år siden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han møtte også kong Charles i en audiens i Buckingham Palace.

I løpet av besøket bivånet Zelenskyj blant annet ukrainske soldater på treningsleir. Sunak kunngjorde samtidig at treningen ukrainske soldater får i Storbritannia, skal utvides til å omfatte jagerflypiloter og marinestyrker.

Ukrainske flygere skal blant annet få opplæring i å fly jagerfly med Nato-standard, noe som har vært et viktig krav fra ukrainsk side. Foreløpig har USA avvist å sende F-16 jagerfly til Ukraina, mens andre land, blant annet Polen, har vært mer åpne for tanken.

– Ingenting er tatt av forhandlingsbordet

Kampfly var også et tema i talen Zelenskyj holdt til Underhuset i London. Han omtalte dem som «frihetens vinger». Presidenten ba videre britene og andre allierte om å gi ukrainerne kampfly og «de våpnene som trengs» for å vinne over Russland og ta tilbake alle okkuperte ukrainske områder.

– Ingenting er tatt av forhandlingsbordet når det gjelder militær bistand. Jagerfly var en del av samtalen, sa Sunak på en felles pressekonferanse med Zelenskyj onsdag kveld.

Den ukrainske statslederen takket Sunak for å holde døren åpen for en mulig kampfly-leveranse og fornyet samtidig ønsket om langdistanseraketter.

– Hvis ikke risikerer vi stagnasjon. Disse menneskene vil komme og overta vårt territorium. Dette vil utgjøre en stor risiko for hele verden, advarte Zelenskyj med henvisning til russerne.

Samtidig varslet den russiske ambassaden i London at Russland vil svare dersom britene sender kampfly til Ukraina.

– Russland vil finne et svar på ethvert uvennlig skritt som tas av den britiske siden, het det i en uttalelse fra ambassaden.

Vurderer eventuelle flytyper

Tidligere på dagen sa en talsperson for Sunak at de vil undersøke om de kan levere fly til Ukraina og hvordan det i så fall bør skje. Ifølge talspersonen har forsvarsminister Ben Wallace fått i oppdrag å vurdere hva slags fly britene eventuelt kan tilby.

Samtidig understrekes det at det så langt ikke er tatt noen beslutning om å sende fly.

Britene ser også på hvordan det fem år lange opplæringsprogrammet for jagerflypiloter kan kortes ned.

– Vi ønsker å starte kampflytrening for ukrainske piloter så raskt som mulig, sier talspersonen.

– Seieren vil forandre verden

Kledd i sin velkjente olivengrønne genser minnet Zelenskyj britiske folkevalgte om at «ondskapen har tapt» i tidligere kriger.

– Vi vet at Russland vil tape, og vi vet at seieren vil bringe en forandring verden trenger. Storbritannia er med oss på marsjen mot den viktigste seieren i vår levetid, en seier over selve tanken om krig, sa Zelenskyj.

Han takket også London for å ha stått sammen med Kyiv fra dag 1 i krigen.

– Jeg har kommet på vegne av de modige. Jeg takker dere for deres mot, sa presidenten til de folkevalgte i Underhuset.

Han ba også om enda strengere sanksjoner mot Russland, slik at landet «fratas enhver mulighet til å finansiere krigen».

Samtidig som Zelenskyj ankom London, kunngjorde den britiske regjeringen nye sanksjoner rettet mot «eliten i det russiske forsvaret og Kreml».

Lover støtte i årevis

– President Zelenskyjs besøk i Storbritannia er et vitnesbyrd om hans lands mot, besluttsomhet og kamp, og et vitnesbyrd om det ubrytelige vennskapet mellom våre to land, sier Sunak, som lover at Storbritannia kommer til å stå «skulder ved skulder» med Ukraina i en årrekke framover.

Storbritannia har sendt våpen og annet militært utstyr til landet for over 2 milliarder pund (nær 25 milliarder kroner) og er blant Ukrainas største militære bidragsytere.

Over 10.000 ukrainske soldater har så langt fått opplæring på militærbaser i Storbritannia.

Andre gang i utlandet

Dette er Zelenskyjs andre kjente utenlandsreise siden Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor. I desember besøkte han USA, der han blant annet talte i Kongressen.

Onsdag kveld skulle han videre til Paris for å møte Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz. Torsdag skal han delta på EUs toppmøte i Brussel.

Zelenskyj talte også til britiske parlamentarikere i mars i fjor, men da ble talen holdt digitalt fra Kyiv. Det var første gang noensinne at en utenlandsk leder talte i Underhuset.

Powered by Labrador CMS