Nyheter

PARTILEDER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen stilltiende har akseptert at USA har utført luftangrep mot sivile mål i krigføringen mot Irak og Syria.

Moxnes krever svar om Norges rolle i militæroperasjoner i Irak og Syria

Rødt-ledet Bjørnar Moxnes mener regjeringen stilltiende har akseptert at USA har utført luftangrep mot sivile mål i krigføringen mot Irak og Syria.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Moxnes sendte i desember et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) etter at The New York Times den siste tiden har kommet med påstander om at USA kan ha gjennomført en rekke luftangrep mot sivile mål i krigføringen mot Irak og Syria.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver NRK.

– Avsløringene om USAs hemmelige krig i Syria og Irak er oppsiktsvekkende og sjokkerende. De angår oss fordi vi deltok i krigen mot terrorgruppen IS. Hva visste Norge om dette? Hva har vi egentlig vært med på, spør Moxnes.

Les også: Krigen i Syria har kostet over 3700 liv i år

I Enoksens svar står det at norske styrker hele tiden har lagt etterlevelse av krigens folkerett spesielt og folkeretten generelt til grunn for sin innsats og at Norge forutsetter at koalisjonspartnere gjør det samme.

Moxnes sier til NRK at han reagerer kraftig på svaret fra forsvarsministeren.

– At Norges forsvarsminister ikke vil kommentere de siste avsløringene om amerikanske massedrap på sivile kan ikke aksepteres, sier Rødt-lederen.

Les også: Norske spesialsoldater forsøkt angrepet med lastebil full av sprengstoff

En talsmann for den amerikanske sentralkommandoen sa i en kommentar til New York Times at USA vil lære av feil som er begått.

Powered by Labrador CMS