Nyheter

FORVENTNINGER: Ine Eriksen Søreide sier Høyre har klare forventninger til at regjeringen legger fram en langtidsplan for Forsvaret med en kraftig opptrapping.

Høyre om langtidsplanen: – Behov for en langsiktig forpliktelse

Høyre bifaller regjeringens varslede satsing på Forsvaret, men sier det blir feil å regne inn pengene Norge gir som militær støtte til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

– I tallene Støre presenterer over økningene i budsjettet siden han overtok, inngår mange milliarder kroner til militær støtte til Ukraina. Den støtten er det helt riktig og avgjørende at Norge gir, men det gir ikke et presist bilde å regne pengene inn som en økning av det norske forsvarsbudsjettet, sier Ine Eriksen Søreide søndag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Høyres utenriks- og forsvarspolitiske talsperson og leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, sier til NTB at partiet har klare forventninger til at regjeringen legger fram en langtidsplan for Forsvaret med en kraftig opptrapping.

Reaksjonen kommer etter at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lørdag varslet at Norge vil sikre de største bevilgningene til Forsvaret etter andre verdenskrig i den kommende langtidsplanen.

Vil ha bredt forlik

Støre slapp nyheten da han talte under sikkerhetskonferansen i München.

Etter talen lørdag sa Støre til NTB at regjeringen har styrket 40 prosent siden de kom til makten, men varslet nye og større grep i den kommende langtidsplanen som skal gjelde fra 2025 til 2028. Langtidsplanen skal etter planen legges fram før sommerferien.

Søreide sier at Høyre også under Solberg-regjeringen økte forsvarsbudsjettene betydelig. Hun viser til at partiet i fjor tok til orde for å etablere et bredt politisk forlik om å styrke Forsvaret sett i lys av den nye sikkerhetssituasjonen som er oppstått etter Russlands invasjon av Ukraina.

Langsiktige forpliktelser

– Det er behov for en langsiktig forpliktelse som går ut over investeringer i materiell. Forpliktelsen må være like sterk for å finansiere personell, drift, vedlikehold og reservedeler i det lange perspektivet, sier Søreide.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sa lørdag at regjeringen nettopp håper på et slikt bred politisk forlik som Høyre etterspør, og at det pågår prosesser i Stortinget får å oppnå det.

– Jeg håper regjeringens intensjon er å bruke de pågående samtalene til å forankre enighet om sentrale elementer i den kommende langtidsplanen, kommenterer Søreide om de pågående samtalene.

Mange milliarder

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) la nylig fram sin forsvarsanalyse. Den konkluderer med at Forsvaret lider under en rekke mangler og svakheter, blant annet at Norge ikke har et godt nok luftvern og mangler evne til antiubåtkrigføring.

I tillegg skorter det på sikker kommunikasjon, langtrekkende ild mot landmål og militært personell med nok erfaring.

Verken Støre eller Gram ville lørdag si noe om hvor store bevilgninger det kan bli snakk om i langtidsplanen, men statsministeren uttalte lørdag at det er snakk om mange milliarder bare for å dekke inn mangler. I tillegg kommer penger til nye investeringer.

Powered by Labrador CMS