Nyheter

ØKER BEVILGNINGEN: Langstidsplanen for Forsvaret kommer på denne siden av sommeren og innebærer en kraftig styrking av Forsvaret, lover statsministeren fra München. Illustrasjonsfoto fra heimevernsøvelse i Oslo.

Varsler største bevilgning til Forsvaret siden andre verdenskrig

MÜNCHEN (Forsvarets forum): Forsvaret får økte summer i den kommende langtidsplanen. – Det er ubalanse i Forsvaret i dag, sier forsvarsministeren. 

Publisert

Regjeringen vil legge fram en langtidsplan som sikrer de største bevilgningene til Forsvaret etter andre verdenskrig, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Norge har behov for å styrke forsvaret sitt. Vi har styrket det med 40 prosent siden vi kom i regjering, men nå må vi gjøre et større grep for flere år framover, sier Støre til NTB.

Han slapp selv nyheten fra scenen på sikkerhetskonferansen i München.

Nye grep

Den nye langtidsplanen kan ventes på denne siden av sommeren, ifølge Støre. Den skal gjelde fra 2025 til 2028. Grepene regjeringen nå vil ta, har ikke vært gjort tidligere, sier Støre.

– Men nå er det nødvendig. Og så skal det gjøres på en veldig grundig måte, slik at det vi setter av av fellesskapets ressurser virkelig går til kapasiteter og til å styrke den reelle forsvarsevnen.

– Penger er viktig, men det er pengene koblet med det vi trenger, som er den store oppgaven, påpeker han.

– Ubalanse

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier Forsvaret slik det står i dag er i ubalanse, og trekker fram kjente utfordringer innenfor eiendom, bygg og anlegg, personell med nok utdanning og erfaring, materiell og å få det man allerede har til å fungere.

– Vi trenger mer moderne materiell, og det blir dyrt. Der er det ubalanse i dag. Mange diskuterer satsingen på luftvern eller fregatter, men da må vi ha folk og hus til det. Det må vi få rettet opp når vi diskuterer satsing på nye ting. Vi må dekke mange av gapene, sier Gram til Forsvarets forum. 

Hvor store bevilgninger det kan bli snakk om, vil verken Støre eller Gram kommentere foreløpig.

MÅ TETTE HULL: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram i München. Sikkerheten er på topp, og det kryr av politi og vakter i området rundt konferansen.

Tidligere denne uka la Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fram sin forsvarsanalyse. Den konkluderer med at Forsvaret lider under en rekke mangler og svakheter, blant annet at Norge ikke har et godt nok luftvern og mangler evne til antiubåtkrigføring.

I tillegg skorter det på sikker kommunikasjon og langtrekkende ild mot landmål. 

Powered by Labrador CMS