Nyheter

TRAPPER OPP: Patriot-luftvernsystemet, som en del av USAs økte militære innsats i Midtøsten, settes i beredskap for å styrke forsvarslinjene og beskytte de allierte i regionen.

USA sender tropper og missiler til Midtøsten

USA sender ytterligere beredskapsstyrker til Midtøsten. I tillegg sender de ytterligere luftvernsystemer, bekrefter forsvarsminister Lloyd Austin ifølge Reuters.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke oppgitt hvor mange ekstra soldater USA skal sende til området. De nye våpnene som settes i beredskap, er et THAAD-missilforsvarssystem og ytterligere Patriot-luftvernsystem, bekrefter Pentagon natt til søndag norsk tid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Etter grundige diskusjoner med president Biden om nylige eskaleringer fra Iran og dets proxy-styrker over hele Midtøsten, ga jeg i dag instruks om en rekke ytterligere skritt for å styrke forsvarsdepartementets stilling i regionen ytterligere, heter det i en uttalelse fra Lloyd Austin.

Etter utbruddet av Israel-Hamas-krigen har USA fra tidligere sendt blant annet 2000 marinesoldater og to hangarskip med støtteskip til området. Nå øker de innsatsen i frykt for en større regional konflikt.

Forsvaret av Israel

Patriot er ansett som et av de mest avanserte amerikanske luftvernsystemene. Systemet er vanligvis mangelvare, med en rekke allierte rundt om i verden som har det på ønskelista.

THAAD-systemet (Terminal High Altitude Area Defense) har en kraftig radar. USAs utplassering av systemet til Sør-Korea i 2016 gjorde Kina sint, da de var bekymret for at systemet kan holde oversikt inn i deres luftrom.

– Disse stegene vil styrke den regionale innsatsen for avskrekking, øke beskyttelsen av amerikanske styrker i regionen og hjelpe til med forsvaret av Israel, sier Austin.

Les også denne analysen:  Et traumatisert Israel vil slå tilbake

Utplasseringene kommer to år etter at Bidens administrasjon trakk ut luftforsvarssystemer fra Midtøsten, med henvisning til en reduksjon i spenningen med Iran. Nå er den største frykten en utvidet krig i Midtøsten, mellom Israel og Iran med allierte.

– Hva enn du mener er verste mulige scenario, så blir det verre enn det, sa en Reuters-kilde i regionen nylig om tanken på et slikt scenario.

Økte angrep mot styrkene

Det har vært flere angrep mot amerikanske styrker i Irak og Syria siden konflikten mellom Israel og Hamas i Gaza brøt ut. Forrige uke skjøt et amerikansk krigsskip ned mer enn et dusin droner og fire kryssermissiler avfyrt av iranskstøttede houthier fra Jemen.

Gazas helsedepartement sa lørdag at Israels luft- og missilangrep hadde drept minst 4.385 palestinere, inkludert hundrevis av barn, med mer enn en million av det lille territoriets 2,3 millioner mennesker på flukt.

Powered by Labrador CMS