Nyheter:

Ullsokker til tørk under opptak i 2012. Foto: Forsvaret.

Hærsjefens fire tiltak mot vaskeproblematikken

At soldatene selv må vaske undertøy og sokker, har ført til lange vaskekøer og dårlig hygiene. Nå tar hærsjefen grep.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kom Brigade Nord hjem til leirene etter øvelse Rein. Der skal tøyet vaskes, men ny ordning og gamle kaserner har gjort at soldatene går for lut og kaldt vann. Maskinene på flere av kasernene har gått på programmet Superlyn15, som vasker klærne med kaldt vann i 15 minutter.  

Fra august har soldatene selv stått for tøyvasken, mens de før kunne bytte såkalt kroppsnært tøy på depoter.

Nå har sjef for Hæren, Eirik Kristoffersen, skrevet ned fire tiltak som skal bøte på situasjonen. 

Hærsjef Eirik Kristoffersen. Foto: Frederik Ringnes/ Forsvaret


4 tiltak

1. Helse, miljø og sikkerhet (HMS) har førsteprioritet. Sjefen har gitt ordre om at annen aktivitet skal reduseres for å sikre tilstrekkelig tid til vask av tøy. Det kan variere fra avdeling til avdeling, sier hovedverneombud i Hæren, Thomas Hansen, til Forsvarets forum:

– For én tropp kan det bety at de får lengre lunsjpause for å rekke å sette på en maskin, for andre kan det bety en dag kortere øvelse eller mindre tid på skytebanen. Summer er uansett at Hæren får trent mindre.

2. Vaskemaskiner skal kjøpes inn og kapasiteten skal øke. Onsdag skrev Forsvarets forum at strømnettet på en del av de gamle kasernene ikke tåler at flere vaskemaskiner kobles opp. 

3. Hæren vil fortsette møter og dialog med Forsvarets logistikkorganisasjon. 

4. Hæren vil sørge for at Forsvarsstaben er godt informert om saken. 

Kommunikasjonssjef i Hæren, Per Espen Strande, var onsdag tydelig på at egenvask av kroppsnært tøy verken er noe Hæren ønsker eller anbefaler. Hovedverneombudet er enig i det.

–Jeg har bedt om at det blir gjort om på og at man gjenninnfører byttetjeneste, sier Hansen. 

I helgen kommer hovedverneombudet til å ta en runde på kasernene på Bardufoss og Setermoen for å se hvordan tiltakene treffer. 

– I henhold til avtale

Slik svarer Forsvarets logistikkorganisasjon om vaskeproblematikken i Hæren:

– Tidligere var det mulig for soldater å levere inn all personlig bekledning og utrustning (PBU) til vask på depotet i respektive garnisoner. Denne ordningen ble endret fra 2007-2008, blant annet som følge av endringer i FLO og overgang til ullplagg, skriver Seniorrådgiver Hans Meisingset i en e-post.

– Vaskeordningen omfatter ikke lenger kroppsnært tøy. Denne delen av utlevert utstyr er nå såkalt «odel og eie» utstyr, det vil si at det leveres ut og forblir soldatens eie, også etter dimisjon. Soldatene har selv ansvar for vask av kroppsnært tøy. For logistikken betyr dette mindre volum tøy i bevegelse internt i Forsvaret og mellom våre garnisoner og eksterne vaskerier. 

– Ordningen har fungert i flere år ellers i landet, mens den først i 2019 implementeres i Indre Troms. Ordningen er i henhold til «standard» og også i henhold til FLO sin leveranseavtale med den enkelte enhet i Forsvaret, i dette tilfellet Hæren.

Har du noen tips i saken? Kontakt Forsvarets forum på tips@fofo.no eller kryptert på Signal på nummer +4745204315.

Powered by Labrador CMS