SATSER: Tysklands forbundskansler Olaf Scholz i samtale med personell fra den tyske hæren foran en stridsvogn av typen Leopard 2 under en øvelse i Ostenholz i Tyskland 17. oktober i fjor.Foto: Moritz Frankenberg, DPA, AP, NTB
Tyskland med hårete hær-mål: Vil ha den best utstyrte divisjonen blant Natos europeiske medlemmer
For tiden har ikke Tyskland noen kampklare divisjoner, men de har satt mål om to operative hæravdelinger av den typen innen 2027.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En divisjon er et organisasjonsnivå av hærstyrker, og består av flere enn 20.000 soldater. Tyskland satser nå på å ha den første av tre skisserte divisjoner kampklar innen 2025, og den andre operativ innen 2027, skriver Reuters.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Jeg er optimistisk med tanke på at vi skal klare det, sier hærsjef Alfons Mais til Reuters om det første målet om en kampklar divisjon innen 2025. Han sier at divisjonen innledningsvis vil ha mellom 80 og 90 prosent av det nødvendige personellet, og at satsingen er koordinert med Nato.
– Best utstyrt
Divisjon er et høyere nivå enn brigade, som er kjent fra den norske hæren. Brigader består av rundt 5000 soldater. Det finnes ikke lenger noen divisjon i det norske Forsvaret, står det i Store norske leksikon.
Den tyske planen er å først bygge opp to mekaniserte brigader og deretter en mellomstor brigade med lettere bevæpning. Dette skal forsterkes med en brigade fra Nederland.
– Dette blir godt nok. Det blir nok, uansett, til å bidra med den best utstyrte divisjonen av alle de Europeiske Nato-partnerne i 2025. Det er i alle fall vårt felles mål med våre nederlandske partnere, sier generalløytnant Mais.
Det tyske forsvaret har grunnlaget for de tre divisjonene på plass, men Reuters skriver at ingen av dem er kampklare. Det går ikke frem hvilken av de tre divisjonene som skal være kampklar innen 2025.
10. panserdivisjon, som er stasjonert i Veitshöchheim nær Würzburg i Bayern, kjennetegnes av både tungt mekanisert infanteri og evne til å gjennomføre operasjoner i fjell, vanskelig terreng og under krevende værforhold, ifølge det tyske forsvaret Bundeswehrs nettsider. De er del av Natos hurtige reakssjonsstyrke VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), som også deler av den norske Hæren deltar i. I Rukla i Litauen samarbeidet styrker fra 10. panserdivisjon med norske styrker i Nato-bidraget Enhanced Forward Presence frem til 2021.
I 2021 overtok en av de andre divisjonene, 1. panserdivisjon, oppdraget med å lede den flernasjonale bataljonsstridsgruppen i Rukla. Ifølge Bundeswehrs nettsider består 1. panserdivisjon av 30 bataljoner og har 10.000 tjenestegjørende soldater.
Den siste divisjonen er Rapid Forces-divisjonen, som holder til i Stadtallendorf i Hessen, den består av lett oppsatte og hurtige hærstyrker og går under et motto som kan oversettes til «Klar for handling, når som helst, over hele verden». Divisjonen består av spesialstyrker, tyske og nederslandske fallskjermjegere, hærpiloter i transport - og angrepshelikoptre og fjellinfanteri, står det på Bundeswehrs nettsider. Nesten 20.000 soldater tilhører divisjonen.
Blir krevende
Hærsjef Mais erkjenner at det vil bli krevende å utstyre den første kampklare divisjonen med nok ammunisjon innen 2025, all den tid de fleste vestlige land både donerer ammunisjon til Ukraina og bestiller for å fylle egne lagre.
– Dersom vi donerer ammunisjon til Ukraina, har vi det ikke tilgjengelig for oss selv før nye leveranser kommer inn. Ammunisjon kan ikke kjøpes på «hobby-butikker» og produksjonskapasiteten har falt de siste 30 årene, sier han.
Mais legger likevel vekt på at Natos generalsekretær har sagt at det på dette tidspunktet er viktigere å donere til Ukraina enn å etablere en divisjon.
Når det gjelder den andre divisjonen, som skal være kampklar innen 2027, sier Mais at det er avhengig av at innkjøp med penger fra det tyske 100 milliarder-euro forsvarsfondet er levert og gitt ut til soldatene.