Morgendrillen

PÅ BROEN: Skipssjef Ruben Grepne-Takle (t.h) og Richard Grant, skipssjef på USS Bainbridge, KNM «Fridtjof Nansen»sitt vertskapsskip i USA.

Ruben må sørge for at hangarskipet USS «Harry S. Truman» ikke seiler fra KNM «Fridtjof Nansen»

Quiz og boller sikrer velferden om bord for besetningen på fregatten, som i disse dager seiler i Atlanterhavet under amerikansk kommando.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Ruben Grepne-Takle

Alder: 46

Yrke: Kommandørkaptein og skipssjef på KNM «Fridtjof Nansen».

Sted: Akkurat nå om bord et sted i Atlanterhavet.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Det er stor forskjell om jeg er på tokt eller ikke. På tokt sover jeg når jeg kan. Men om jeg er heldig kan jeg sove helt til 07:45. Da er det vekkerklokken på mobiltelefonen min som vekker meg. Ellers blir jeg purret av ymse årsaker på fartøyets telefon til alle døgnets tider og må kanskje stå opp da.

Hva er det første du gjør?

– Jeg ruller ut av bikken, tar to skritt så er jeg på badet. Deretter hiver jeg på meg arbeidsuniformen, går to dekk ned og spiser frokost sammen med min fantastiske besetning.

Når starter arbeidet?

– Fra det øyeblikket jeg står opp, og ellers til alle døgnets tider når jeg er ombord. Ved kailigge starter jeg normalt 07:30.

Pensko eller feltstøvler?

– Her er det feltstøvler med vernetupp som gjelder. Må passe på tærne om bord, vet du.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Pumpe jern. Man blir fort svimmel om man skal løpe maraton på helikopterdekk.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Vi har tradisjon for boller onsdag kveld og quiz på lørdagene. Ellers så er besetningen ganske så kreativ, særlig ved høytidsdager. 17. mai i sjøen er en opplevelse man husker.

Rareste kulturkrasjopplevelse med andre lands styrker?

– Jobbet som stabssjef i SNMG1 (Standing Nato Maritime Group 1). Hadde blant annet en britisk og en spansk offiser i staben. En dag begynte vi å snakke om Gibraltar. Det ble meget raskt besluttet at Gibraltar (britisk koloni sør i Spania, journ. anm.) var et tema som ikke skulle tas opp igjen. Dette for å sikre et godt arbeidsmiljø.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR med og hvorfor?

– FR er jo ikke mat for en sjøkriger, men om jeg må, så ville det vært sjef Marinen for å høre hvordan vi skal klare å bemanne og beholde riktig og motivert personell på fartøyene våre.

Smartklokke – yay or nay?

– NAY. Er omringet av høygraderte systemer, så smartklokke er fyfy!

Hva er den største utfordringen din akkurat nå, for din arbeidsplass og for Forsvaret generelt?

Akkurat nå er vi på «Cooperative Deployement» med Carrier Strike Group 8. Største utfordring er å holde skuten i god teknisk stand og da er vi fullstendig avhengig av god logistisk støtte hjemmefra.

– I tillegg kreves det også meget stor årvåkenhet slik at ikke hangarskipet seiler fra oss. USS «Harry S. Truman» har jo et enormt fartspotensiale.

– For Forsvaret generelt må det være de nye effektiviseringskravene samtidig som vi skal innføre nytt materiell og opprettholde beredskapen.

Powered by Labrador CMS