kultur
Fredet Hegra festning på frigjøringsdagen
Hegra festning i Stjørdal kommune spilte en viktig rolle i Norges forsvar mot tyskerne i 1940. Nå fredes festningen av Riksantikvaren.

Festningen ble formelt fredet av Riksantikvaren torsdag formiddag i forbindelse med markeringen av 80-årsdagen for frigjøringen av Norge etter andre verdenskrig.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) understreker at Hegra festning spilte en viktig rolle i den norske motstanden mot okkupasjonsmakten.
– Derfor er det ekstra spesielt å annonsere fredningen på markeringen av selve frigjøringsdagen, sier han.
Den norske styrken – på rundt 250 menn og én kvinne – ble ledet av major Hans Reidar Holtermann.
Under kummerlige forhold forsvarte de festningen mot tyskerne i 25 dager.
Den ble besatt 10. april, og kapitulerte ikke før 5. mai, som den siste i Sør-Norge.
– En av de lengste kampene i Norge
Også riksantikvar Hanna Geiran understreker festningens historiske betydning.
– Forsvaret av Hegra festning var en av de lengste kampene i Norge under invasjonen, og ble et symbol på norsk motstandsvilje. Denne fredningen skal nå sikre og bevare Hegra festning som et forsvarsanlegg.
Fredningen omfatter hele Hegra festning, inkludert hovedfortet og de fremskutte batteriene Kleivplassen og Svartåsen.
I tillegg omfatter det restene etter fredsleiren og alle synlige skader på festningen som følge av de tyske angrepene i 1940, men ikke bygninger, anlegg eller tekniske installasjoner som er oppført etter 1945.

Bygget for å stoppe invasjon fra øst
Hegra festning stod ferdig i 1910. Festningens oppgave var å stoppe en invasjon fra øst. Ifølge Forsvarsbygg er festningen et av de mest påkostede militære anleggene bygget før unionsoppløsningen.
Under første verdenskrig var det nøytralitetsvakter på festningen. Det er en militær tilstedeværelse som har til hensikt å verne et nøytralt område mot invasjon eller kamphandlinger.
Festningen er i dag mest kjent for kampene i 1940. På festningsområdet finner man blant annet gamle skyttergraver, tunneler, ganger og kommandotårn.