Nyheter
Medaljedryss på Akershus festning
På 8. mai retter regjeringen en særlig takk til veteranene fra andre verdenskrig, de som deltok i Exit Aghanistan og de som evakuerer sårede soldater fra Ukraina.

Torsdag 8. mai er det 80 år siden Norge igjen ble et fritt land etter andre verdenskrig.
Over hele Norge vil det holdes i overkant av 30 medaljeseremonier og totalt skal rundt 200 medaljer deles ut.
På Akershus festning skal 55 medaljer overrekkes under hovedseremonien.
Blant disse finner man én mottaker av Krigsmedaljen, to mottakere av Forsvarets medalje for edel dåd gis til to personer og en mottaker av Forsvarets innsatsmedalje med rosett.
Sistnevnte er ingen ringere enn Bent Anders Salberg, som var norsk styrkesjef i Afghanistan da Nato trakk seg ut av landet i 2021.
Klikk her for å lese intervjuet med Salberg fra august 2021, kort tid før de norske soldatene forlot landet.
Forsvaret skriver på sine nettsider at de under årets markering vil rette en særlig takk veteraner fra andre verdenskrig, soldatene som deltok under Exit Afghanistan og de som evakuerer sårede soldater fra Ukraina.
Flaggheis, kransenedleggelse og musikk
Resten av mottakerne får enten Forsvarets innsatsmedalje eller Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med forgylt laurbærgren.
Hovedarrangementet på Akershus festning i Oslo starter klokken 8 med flaggheising, før kransenedleggelse ved Normandieplassen og på Retterstedet.
Klokken 12 blir det skutt de tradisjonsrike saluttene med 21 skudd.
Dagens underholdning står artist og veteran Stian Staysman Thorbjørnsen for. Tidligere i år ga han ut låten «Veteran», med håp om at det skulle få flere veteraner til å snakke høyt om sine erfaringer.
Forsvarets forum intervjuet Thorbjørnsen i forbindelse med låten. Det kan du lese her!
Kongen til stede
Selve medaljeseremonien starter klokken 15, med kong Harald til stede.
Her vil det bli nok en kransenedleggelse, denne gangen ved Nasjonalmonumentet, før taler fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand.
Farahmand har selv lang fartstid fra Forsvaret. Han har jobbet i Etterretningsbataljonen, fullført Krigsskolen og har flere opphold i Afghanistan på CV-en. Han skal holde soldatenes tale.
Kong Harald og kronprins Haakon skal senere på ettermiddagen til Trandumskogen, hvor en rekke norske motstandsfolk ble henrettet under andre verdenskrig.