Nyheter

Medaljedryss på Akershus festning

På 8. mai retter regjeringen en særlig takk til veteranene fra andre verdenskrig, de som deltok i Exit Aghanistan og de som evakuerer sårede soldater fra Ukraina. 

MERKEDAG: Firgjøring- og veterandagen feires hvert år 8. mai. I år er det 80 år siden Norge igjen ble et fritt land, og det skal markeres som seg hør og bør på Akershus festning i Oslo. Bildet er fra markeringen i 2022.

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Torsdag 8. mai er det 80 år siden Norge igjen ble et fritt land etter andre verdenskrig. 

Over hele Norge vil det holdes i overkant av 30 medaljeseremonier og totalt skal rundt 200 medaljer deles ut. 

På Akershus festning skal 55 medaljer overrekkes under hovedseremonien. 

Blant disse finner man én mottaker av Krigsmedaljen, to mottakere av Forsvarets medalje for edel dåd gis til to personer og en mottaker av Forsvarets innsatsmedalje med rosett. 

Sistnevnte er ingen ringere enn Bent Anders Salberg, som var norsk styrkesjef i Afghanistan da Nato trakk seg ut av landet i 2021. 

Klikk her for å lese intervjuet med Salberg fra august 2021, kort tid før de norske soldatene forlot landet. 

Forsvaret skriver på sine nettsider at de under årets markering vil rette en særlig takk veteraner fra andre verdenskrig, soldatene som deltok under Exit Afghanistan og de som evakuerer sårede soldater fra Ukraina. 

Flaggheis, kransenedleggelse og musikk

Resten av mottakerne får enten Forsvarets innsatsmedalje eller Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med forgylt laurbærgren. 

Hovedarrangementet på Akershus festning i Oslo starter klokken 8 med flaggheising, før kransenedleggelse ved Normandieplassen og på Retterstedet. 

Klokken 12 blir det skutt de tradisjonsrike saluttene med 21 skudd. 

Dagens underholdning står artist og veteran Stian Staysman Thorbjørnsen for. Tidligere i år ga han ut låten «Veteran», med håp om at det skulle få flere veteraner til å snakke høyt om sine erfaringer. 

Forsvarets forum intervjuet Thorbjørnsen i forbindelse med låten. Det kan du lese her! 

Kongen til stede

Selve medaljeseremonien starter klokken 15, med kong Harald til stede.

Her vil det bli nok en kransenedleggelse, denne gangen ved Nasjonalmonumentet, før taler fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand. 

Farahmand har selv lang fartstid fra Forsvaret. Han har jobbet i Etterretningsbataljonen, fullført Krigsskolen og har flere opphold i Afghanistan på CV-en. Han skal holde soldatenes tale. 

Kong Harald og kronprins Haakon skal senere på ettermiddagen til Trandumskogen, hvor en rekke norske motstandsfolk ble henrettet under andre verdenskrig. 

dette er medaljene som deles ut

Krigsmedaljen

 Krigsmedaljen kan tildeles for personlig innsats i kamp eller lignende, til norske eller utenlandske militære og sivile. Mottakerne har under krig eller væpnet konflikt utmerket seg på særlig måte, ved å ha utvist personlig tapperhet eller ledelse. 

Medaljen ble innstiftet av kong Haakon 7 i 1942 og ble opprinnelig delt ut til personer som hadde deltatt i krigen for Norge mellom 1940 og 1945. Statuttene er endret og kan nå tildeles etter begrunnelsen over. Selve medaljen er av bronse, med bilde av kong Haakon, hans navn og valgspråket «Alt for Norge». 

Den rangeres som nummer fire blant de norske krigsdekorasjonene. 

Edel dåd

 Forsvarets medalje for edel dåd kan gis til militære og sivile som i militær sammenheng har vært rådsnarhet og vist personlig mot utover det man kan kreve. 

Den kan også gis til personer som under risikofylte omstendigheter har bidratt til å forhindre tap av menneskelig eller avverget skader på materiell og eiendom. 

Medaljen ble innstiftet i 1982. Den er gjort av forgylt sølv med rødt bånd med gullstriper. Den viser riksløven og en laurbærkrans. På reversen har den skriften «Forsvaret. For edel dåd». 

Innsatsmedaljen med og uten rosett

Forsvarets innsatsmedalje kan gis norsk og utenlandsk personell som har deltatt i farlige og spesielle operasjoner og kamphandlinger. Personen må ha vist tapperhet og mot, eller særlig stridsrelatert innsats utover hva man kan kreve. 

Ved særlig rosverdig innsats kan den tildeles med rosett. Da må mottakeren ha deltatt aktivt i kamphandlinger, eller ha gjort en særlig innsats i et farlig oppdrag. 

Opprinnelig ble den innstiftet som en deltakermedalje for personell som deltok i operasjoner i Saudi-Arabia og Balkan. 

Selve medaljen er av gull, med et sverd og eikegrener. Reversen, eller baksiden, har skriften «For din innsats». Båndet kan ha ulike farger, avhengig av hvilket oppdrag mottakeren har deltatt i.

Internasjonale operasjoner med forgylt laurbærgren

Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner er en deltakermedalje. Den kan gis til militære observartører, veiledere eller stabspersonell for oppdrag på inst 30 dager. 

Medaljen gis med stjerne eller laurbærgren, avhengig av tjenestetiden. Når medaljen gis med forsølvet laurbærgren betyr det at tjenesten har vært på mer enn 60 måneder. Forgylt laurbærgren gjelder for tidsavgrensede hendelser hvor mottakeren har vist rådsnarhet og særlig dyktighet utenfor direkte kamphandlinger. 

Medaljen ble innstiftet i 2009. Selve medaljen er i forsølvet metall, og viser et sverd med en laurbærkrans rundt. Reversen har teksten «Forsvaret – For internasjonale operasjoner». Den har blått bånd, med en sølvstripe på midten.

Powered by Labrador CMS