Nyheter
Medaljedryss på Akershus festning
På 8. mai retter regjeringen en særlig takk til veteranene fra andre verdenskrig, de som deltok i Exit Aghanistan og de som evakuerer sårede soldater fra Ukraina.

– Ved markeringsdager som denne, bør vi spørre: Hva er det vi verner om? Hva er det vi kjemper for? Det er kanskje noe som kan oppleves vagt, eller selvsagt, i et godt og stabilt land som Norge.
– Trygghet, fred, frihet, demokrati og rettsstat.
Det sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under markeringen av frigjørings- og veterandagen torsdag 8. mai, 80 år etter at Norge igjen ble et fritt land etter andre verdenskrig.
I strålende sol på Akershus festning og til tonene fra Forsvarets stabsmusikkorps fikk 55 veteraner tildelt sine medaljer foran konge, statsminister og stolte venner og familiemedlemmer.
Blant disse finner man én mottaker av Krigsmedaljen, to mottakere av Forsvarets medalje for edel dåd gis til to personer og en mottaker av Forsvarets innsatsmedalje med rosett.
Sistnevnte er ingen ringere enn Bent Anders Salberg, som var norsk styrkesjef i Afghanistan da Nato trakk seg ut av landet i 2021.
Klikk her for å lese intervjuet med Salberg fra august 2021, kort tid før de norske soldatene forlot landet.

Resten av medaljemottakerne på Akershus festning fikk enten Forsvarets innsatsmedalje eller Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med forgylt laurbærgren.
Hovedseremonien på festningen var én av 30 medaljeseremonier som ble avholdt over hele landet torsdag. Totalt ble rundt 200 medaljer delt ut.
Under årets markering har Forsvaret valgt å rette en særlig takk veteraner fra andre verdenskrig, soldatene som deltok under Exit Afghanistan og de som evakuerer sårede soldater fra Ukraina.
Trakk frem bilde fra Akershus festning
Under sin tale trakk Støre frem et bilde som ble tatt nettopp på festningsplassen, hvor medaljene ble delt ut torsdag.
Bildet ble tatt på formiddagen 11. mai 1945.
Det viser fenrik Terje Rollem, fra Milorg Stor-Oslo, som overtar kommandoen over Akershus festning fra den tyske majoren Josef Nichterlein.
– Fotografiet, som ble knipset raskt og nærmest i skjul, ble et ikon. Ikke minst fordi Rollem stilte i noe som lignet et typisk godt norsk turantrekk – nikkers og selbustrømper. Ingen uniform, ingen distinksjoner å se, sa Støre.

Støre takket også kongen, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra for hvordan de kongelige representerer Forsvarets verdier.
Soldatenes tale ble holdt av stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand (H).
– De friheter vi tar for gitt i Norge, er ikke en selvfølge andre steder i verden. Det er disse grunnleggende frihetene og verdiene som bidrar til å gjøre vårt land og vårt levesett unikt, sa han.
Farahmand er selv veteran, og har lang fartstid fra Forsvaret. Han har jobbet i Etterretningsbataljonen, fullført Krigsskolen og har flere opphold i Afghanistan på CV-en.
– Fred og frihet må forsvares, beskyttes og pleies av kvinner og menn som er villige til å gjøre nettopp det. Som er villige til å reise langt bort for å ivareta den freden og friheten vi nyter her hjemme, sa Farahmand.
Flaggheis, kransenedleggelse og musikk
Som seg hør og bør startet arrangementet på festningen med flaggheising klokken 8, før kransenedleggelse ved Normandieplassen og på Retterstedet.
Klokken 12 ble det skutt de tradisjonsrike saluttene med 21 skudd.
Dagens underholdning sto artist og veteran Stian «Staysman» Thorbjørnsen for. Tidligere i år ga han ut låten «Veteran», med håp om at det skulle få flere veteraner til å snakke høyt om sine erfaringer.
Sammen med Forsvarets stabsmusikkorps fremførte han låten foran de fremmøtte. Til Forsvarets forum innrømmet den rutinerte fest-artisten at han var ganske nervøs før han gikk på scenen.
– Det er fint å snakke høyt om hvordan det er å være veteran, men hver gang jeg snakker om det får jeg så mange tilbakemeldinger, sa han etter konserten.
– Det var en offiser her som sa at 8. mai nesten er viktigere enn 17. mai, for uten 8. mai hadde vi kanskje ikke kunnet feiret 17. mai. Og det synes jeg var godt sagt.
Forsvarets forum intervjuet Thorbjørnsen i forbindelse med utgivelsen av låten. Det kan du lese her!
Kong Harald og kronprins Haakon skal senere på ettermiddagen til Trandumskogen, hvor en rekke norske motstandsfolk ble henrettet under andre verdenskrig.