Nyheter

SINT: Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian er sint på både Australia og USA etter at Australia vraket en ubåtkontrakt med Frankrike og inngikk en avtale med USA i stedet

Fransk raseri etter australsk atomubåt-beslutning

Frankrike reagerer med sinne på Australias overraskende beslutning om å skrote en stor ubåtkontrakt med Frankrike til fordel for en avtale med USA.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er virkelig et bakholdsangrep. Vi hadde etablert et tillitsforhold til Australia, men denne tilliten er blitt brutt, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian til radiokanalen France Info torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg er svært sint i dag, og bitter. Dette er ikke noe allierte gjør mot hverandre. Denne plutselige og uforutsigbare beslutningen minner veldig om hva Trump kunne ha gjort, føyer han til.

USAs president Joe Biden kunngjorde onsdag en ny forsvarspakt med Australia og Storbritannia som innebærer at Australia får en atomdrevet ubåtflåte.

Beslutningen settes i sammenheng med en økende bekymring for Kinas innflytelse i blant annet Stillehavet. Der har også Frankrike sterke interesser, blant annet når det gjelder å beskytte det franske territoriet Ny Caledonia.

Frankrikes forsvarsminister Florence Parly kaller den australske beslutningen for «svært dårlige nyheter når det gjelder å holde løfter» og sier også at Frankrike ser tydelig hvordan USA behandler sine allierte.

– Når det gjelder geopolitikk og internasjonale relasjoner, er det alvorlig, sier hun til radiokanalen RFI.

Powered by Labrador CMS