Nyheter

BOMKJØP: Et av Kystvaktens NH90-helikoptre i lufta på Bardufoss i 2021. Året etter avbrøt Norge kontrakten. Nå kan partene måtte møtes i retten.

Har satt av minst tolv uker til NH90-søksmål

Historien om skandale-helikoptrene NH90 er ikke over. Dersom ny mekling ikke når frem, må partene møte i retten i oktober neste år. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tidligere i år saksøkte staten ved Forsvarsdepartementet (FD) produsenten av NH90-helikoptrene, NH Industries og eierne Leonardo, Airbus og Fokker. 

Nå har Oslo tingrett satt av hele tolv uker, med åtte uker i reserve, til hovedforhandling i saken om helikoptrene. 

Det skriver Teknisk Ukeblad

Partene skal møtes i retten først 6. oktober 2025. Da vil det ha gått tre år og fire måneder siden regjeringen annonserte at de ville heve avtalen om de skandalebefengte helikoptrene.

Produsenten NH Industries mener kontraktshevingen ikke har rettslig grunnlag. De har fremmet motkrav i saken.

Kontrakten ble inngått i 2001. Avtalen var at 14 helikoptre skulle bli levert innen 2008. Disse skulle bli tatt i bruk på Kystvaktens fartøy og på Marinens fregatter. 

I 2022, hele 21 år etter at avtalen ble inngått, var kun åtte helikoptre blitt levert. 

Innen den tid hadde systemene som skulle leveres sammen med helikoptrene gått ut av produksjon, de leverte helikoptrene hadde for lav pålitelighet og vedlikeholdet var krevende og svært omfattende. 

FD har tidligere krevd å gå tilbake fem milliarder etter bomkjøpet. Partene møttes for mekling i mars i år, men greide ikke å bli enige. Meklingen ble avbrutt etter tre dager. De kan imidlertid fremdeles unngå en rettssak, dersom de lykkes med nok en mekling. 

Powered by Labrador CMS