Nyheter

HELIKOPTER: Norske myndigheter sa opp NH90-kontrakten med øyeblikkelig virkning i 2022.

Staten går til sak etter NH90-bomkjøp

I mars forsøkte Forsvarsmateriell og NH Industries å mekle seg fram til en løsning, men kom ikke til enighet.

Publisert

Etter at et meklingsforsøk gikk i vasken, går staten rettens vei i den betente saken mot helikopterprodusenten NH Industries.

– Vi kan bekrefte at vi har tatt rettslige skritt i forbindelse med NH90 overfor NH Industries og moderselskapene, men ut over det har vi ingen kommentar til pågående rettslige prosesser, skriver spesialrådgiver Endre Lunde i Forsvarsmateriell i en epost til Teknisk Ukeblad.

Norge har tidligere krevd tilbake fem milliarder etter kjøpet av 14 helikoptre, som er blitt beskrevet som et bomkjøp. I mars forsøkte Forsvarsmateriell og NH Industries å mekle seg fram til en løsning, men kom ikke til enighet.

24. mai anla staten, ved Forsvarsdepartementet, sak mot NH Industries, samt eierne Leonardo, Airbus og Fokker.

Norske myndigheter sa opp NH90-kontrakten med øyeblikkelig virkning i 2022. Kontrakten, som handlet om kjøp av 14 helikoptre, ble signert i 2001. 14 helikoptre skulle etter planen vært levert innen 2008, men da avtalen ble brutt i 2022, hadde bare åtte helikoptre blitt levert.

Begrunnelsen for kontraktoppsigelsen var massive forsinkelser, lav pålitelighet på helikoptrene og at systemene som skulle leveres sammen med helikoptrene var gått ut av produksjon.

Powered by Labrador CMS