Nyheter:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og statsminister Erna Solberg under et besøk på Rena leir i 2019.

Forsvarsministeren venter at nye vester skal bedre situasjonen

Forsvarets forum har dokumentert at vester som ikke er sjekket, har blitt brukt i skarpe oppdrag i Norge og blitt med til utlandet. Det er ikke tilfredsstillende, mener statsråden.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Regjeringen tar soldatenes sikkerhet på alvor. Dette gjelder ved deltakelse i internasjonale operasjoner så vel som ved øving og trening her hjemme. Vi benytter store ressurser på å erstatte og fornye soldatenes personlige bekledning og utrustning, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en e-post til Forsvarets forum.

Forsvarets forum har dokumentert at vester som ikke er kontrollert for brister eller sprekker som kan svekke skuddbeskyttelsen, har vært brukt i skarpe oppdrag i Norge og blitt sendt med norske soldater på utenlandsoppdrag. En av årsakene til at usjekkede vester har vært i omløp, skal være at det ikke har vært nok materiell tilgjengelig.

Glad for at forsvarssjefen tar tak

– Det er jeg som forsvarsminister som har det konstitusjonelle ansvaret for Forsvarets virksomhet, og etatsjefene som er underlagt Forsvarsdepartementet er ansvarlige for blant annet nødvendig logistikkplanlegging, beredskapsplanlegging og understøttelse av operativ struktur, skriver Bakke-Jensen, og fortsetter:

– Oppslaget i Forsvarets forum kan tyde på at det er mangler ved logistikkplanleggingen som gjør at soldatene ikke mottar nødvendig utstyr til riktig tid. Dette er ikke tilfredsstillende og jeg er glad for at forsvarssjefen nå tar tak i problemene.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen om vestene: – Rutinesvikt

Nye vester på vei

Han viser også til at det tidligere i høst ble inngått en kontrakt mellom Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og et norsk firma som skal levere beskyttelsesvester for cirka en halv milliard de neste årene.

– Dette tiltaket er forventet å bedre situasjonen, sier forsvarsministeren.

Det nye kampvestsystemet skal etter planen fases inn i 2022 og 2023. FMA har tidligere opplyst at det i forbindelse med det nye prosjektet vil bli utarbeidet reviderte rutiner for bruk, kontroll og vedlikehold.

– En effektivisering som er viktig er at det (som følge av prosjektet, journ. anm.) blir færre typer vest enn det er i dag, som innebærer en forenkling både for bruker og i forvaltningen av materiellet. Det er meget positivt, skriver kommunikasjonssjef Hans Meisingset i FLO om det nye systemet.

Powered by Labrador CMS