Nyheter

MÅGERØ: Mågerø er en halvøy i Færder kommune i Vestfold og Telemark. Forsvaret bruker anlegget til trening og øving.

Svensk soldat frikjent etter Mågerø-ulykken

En norsk vernepliktig ble skutt i magen under en øvelse på Mågerø i Færder for snart to år siden. Nå er svensken som skjøt, frikjent av Örebro tingrett i Sverige.

Publisert

Retten mener det ikke er bevist at den svenske soldaten handlet på en måte som gjør at han skal dømmes, skriver NRK. Mannen var tiltalt for grov kroppsskade. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den svenske soldaten åpnet ild i en øvelsessituasjon etter først å ha blitt beskutt av nordmannen med rødplast. Svensken var ikke klar over at hans våpen var ladd med skarp ammunisjon da han trakk av.

Den norske vernepliktige hundeføreren ble truffet i magen og påført alvorlige skader.

Hendelsen skjedde inne i en bygning i Mågerø leir i Færder kommune 30. november 2021. Soldater i spesialstyrkene fra både Sverige og Norge deltok i øvelsen. Ettersom soldaten som skjøt var svensk, tok svensk politi over etterforskningen. 

Det er Nato-avtalen Partnership for Peace (PfP) Status of Forces Agreement (SOFA) som gjorde det mulig for svensk politi å overta jurisdiksjonen.

Svensk påtalemyndighet mener soldaten var grovt uaktsom og at han ikke kontrollerte våpenet sitt godt nok, men retten mener altså at dette ikke er bevist. 

Den dramatiske hendelsen ble undersøkt av Statens Havarikommisjon. De mente at et skudd har ligget igjen i våpenet fra en skytetrening i Sverige to uker før øvelsen i Norge.

Havarikommisjonen kom blant annet fram til at sikkerhetsbestemmelsene ikke ble fulgt opp godt nok.

Powered by Labrador CMS