Nyheter

FORSKNINGSFRIMERKER: Postens nye forsknngsfrimerker. De to minste viser oppfinnelser fra Forsvarets forskningsinstitutt. Frimerkene er designet av Enzo Finger.

Postens nye forskningsfrimerker viser FFI-oppfinnelser

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har fått to av sine oppfinnelser på de nye forskningsfrimerkene til Posten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år lager Posten en ny frimerkeserie med egne temaer. Den nyeste serien som lanseres nå, har norsk forsking som tema.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Posten ønsker at motivene skal være fremragende eksempler på norsk forskning, innovasjon og teknologi. Valget falt på den autonome undervannsfarkosten Hugin, georadaren Rimfax og Ugelstadkulene, skriver FFI på sine hjemmesider.

Det er designeren Enzo Finger som har fått oppdraget med å lage visuelle tolkinger av de tre forskningstypene. To av de stammer fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Hugin som er en undervannsfarkost, er laget for å operere på store dyp på egen hånd, uten noen form for fjernkontroll. Georadaren Rimfax har siden Mars-landingen i februar i år har til oppdrag å hjelpe Nasa med å utforske hva som skjuler seg under overflaten på planeten. Rimfax er en av syv egenskaper som sitter i Nasa-roveren «Perseverance».

Les mer om Perseverance.

Ugelstadkulene ble utviklet i 1977 under et team i ledelse av professor og kjemiker John Ugelstad (1921-1997). Kulene er mikroskopiske og nøyaktig like store. De brukes blant annet til diagnostisering og kreftbehandling. De gjør det mulig å isolere celler, DNA, og mRNA, eller måle proteiner, skriver FFI.

Begge FFI-frimerkene har en verdi på 18 kroner som tilsvarer prisen for et brev innenlands opptil 20 gram. Ugelstad-frimerket har en verdi på 45 kroner, som tilsvarer portoen for vanlig brev opptil 350 gram.

Les også: Forsvaret mangler sko

Powered by Labrador CMS