Nyheter

UTE PÅ TUR: Fredag ble en moskus observert på Romsdalseggen. Bildet er fra Langedrag og tatt i en annen sammenheng.

Moskus stanset veteraner på tur

Fredag er det observert en moskus på den populære turiststien Romsdalseggen. En gjeng med spente veteraner som skal delta på Operasjon Romsdalseggen venter nå for å se hva som skjer videre med moskusen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble en moskus observert i det populære turistområdet Romsdalseggen. Veteranene skal etter planen gå den populære turstien i morgen, som en del av deres årlige «Operasjon Romsdalseggen», som er et arrangement for veteraner og deres familier.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

For øyeblikket er det ukjent om det vil la seg gjøre eller ikke, grunnet moskusen som har forvillet seg inn i området.

Pål Henning Ilstad er leder for Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) i Romsdal. Han forteller Forsvarets forum at det er fjerde året de holder arrangementet og at det ikke har vært et eneste år, uten utfordringer.

Les også: Hemmelig samarbeid med amerikanske spesialstyrker

– Første året var det Mannen som falt ned kvelden før vi skulle gå, så har vi hatt to år på rad med Korona som har satt en stopper for turen, og så kom dette kvelden før i år. Det er jo blitt en tradisjon, sier han.

Alternativt opplegg

Ilstad sier at han og resten av veteran-gjengen nå venter og ser hva som vil skje videre. Dersom det ikke skulle komme en snarlig løsning på problemet har de alternative aktiviteter.

– Vi har hatt dette mange år på rad, så det er ikke alle som vil gå den samme turen hvert år. Da har vi alternative ruter vi kan gå. Også begynner vi å bli vant til at det skjer noe hvert år, det hviler en liten forbannelse over oss, sier han og humrer.

Ifølge Ilstad skal det være fattet et vedtak om at moskusen skal felles av viltnemda.

– Det er sånn det er, men jeg synes jo det er synd hvis det må bli sånn. Det er jo vi som beveger oss inn i deres område og ikke motsatt, sier Ilstad.

Moskusen er et flokkdyr, og kan bli opptil 25 år gamle. Norges eneste bestand av viltlevende moskus finnes på Dovrefjell, som er rundt 120 kilometer fra Romsdalseggen.

Stort spenn

Ilstad antar at det vil være rundt 50 deltakere som dukker opp i morgen for å delta og forklarer at antallet varierer fra år til år.

Han forteller at de har veteraner fra alle internasjonale operasjoner som deltar med familie. Dermed blir spennet stort.

– Yngste som har deltatt er 6 år og den eldste 77 år, sier han.

Ifølge Ilstad deltok i fjor veteraninspektøren, som gjorde det hele til en konkurranse og var førstemann over Romsdalseggen.

Les også: Hedret av veteraner fra Tysklandsbrigaden

– Jeg får vel sende ut utfordringen på nytt, så han kan komme tilbake å forsvare den uoffisielle tittelen til neste år, sier Ilstad og legger til at arrangementet er åpent for alle som måtte ønske å delta.

– Er du spent på hvilken utfordring som dukker opp før opplegget deres neste år?

– Ja, dette har jo som sagt blitt en tradisjon nå, det er alltid noe. Så det blir spennede, avslutter Ilstad.

Powered by Labrador CMS