Nyheter

STRIDSVOGN: Presentasjon av koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og tyske Leopard 2A7 på Rena ved en tidligere anledning. Begge er aktuelle kandidater til å bli Norges nye stridsvogn.
STRIDSVOGN: Presentasjon av koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og tyske Leopard 2A7 på Rena ved en tidligere anledning. Begge er aktuelle kandidater til å bli Norges nye stridsvogn.

Nammo utvikler granat til koreanske K2 Black Panther

Nammo har sikret seg en avtale der de skal utvikle 120 mm ammunisjon til den koreanske stridsvognen K2, som er en av to stridsvogner Norge vurderer å kjøpe.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en milepæl for Nammo. Avtalen med Hyundai Rotem Company (HRC) gir oss muligheten til å integrere og videreutvikle vår moderne ammunisjonsportefølje for K2 stridsvognen. Det betyr kraftigere ammunisjon for Nato-land som bruker K2, inkludert Norge, sier Audun Dotseth, leder for strategi- og forretningsutvikling Large Caliber Systems i Nammos egen pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til å begynne med vil Nammo fokusere på å integrere sin allerede eksisterende 120 mm ammunisjon for å forsikre seg om høy sikkerhetstandard og at den er best mulig tilpasset K2.

Les også: Han er ny generalsekretær i SIOPS

– Vi er glade for avtalen med Hyundai Rotem. Dette er lovende både teknisk og industrielt, og sikrer finansiering av et veldig viktig utviklingsprosjekt, sier Dotseth til Forsvarets forum.

RENA: En K2 stridsvogn under testskyting på Rena i fjor vinter.
RENA: En K2 stridsvogn under testskyting på Rena i fjor vinter.

På sikt vil Nammo gjennom et samarbeid med HRC utvikle ammunisjon som kan benyttes i forskjellige scenarier og til forskjellige formål. Blant annet vil garanter med en funksjon kjent som «airburst» bli et alternativ.

Airburst er en funksjon der granaten vil gå av før den treffer målet. Det vil si at granaten detonerer i luften med den hensikt å spre fragmenter. Dette er spesielt effektivt mot «myke mål» som blant annet kan være kjøretøy uten pansring og personell.

Les også: Vil Putins mobilisering hjelpe ham med å vinne krigen i Ukraina?

– Som leverandør til det norske Forsvaret er det viktig for Nammo å ha et industrielt samarbeid med alle leverandører, for å sikre integrasjon på plattformer som brukes i Forsvaret, forteller Dotseth.

Permanent kanon på Raufoss

Allerde i fjor gjennomførte Nammo en vellykket testskyting med den nye airburst-ammunisjonen på Rena.

For å effektivt kunne fortsette å teste og utvikle vil testsenteret på Raufoss på sikt få sin egen permanente kanon montert av HRC, identisk til den som sitter på K2 stridsvognen.

– Avtalen mellom de to selskapene vil i enda større grad forberede K2 stridsvognen for det europeiske markedet, sier visepresident i HRC, Euisong Lee i Nammos pressemelding og legger til:

– K2 er i dag fullt ut konfigurerbar med Natos ammunisjonsstandard og samarbeidet med Nammo vil styrke både sikkerhet og leveranse for Norge og andre K2-brukere i Europa.

Powered by Labrador CMS