Nyheter

LANG TJENESTE: Et norsk P-3 Orion under øvelse Flotex i 2000.

Norske Orions fremtid avgjøres i Kongressen

Fremtiden for de norske Orion-flyene er så langt ikke avgjort, noen vurderes solgt, mens andre kan bli museumsgjenstander.

Publisert

Det bekrefter Forsvarsmateriell (FMA) i en e-post til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Forsvarsmateriell har fått oppdrag fra Forsvarsdepartementet om å avhende de seks P-3 Orion som nå er tatt ut av tjeneste i Luftforsvaret. Fire av flyene er fløyet av Luftforsvaret over til USA for lagring i påvente av salg, skriver seniorrådgiver Hilde Tank-Nielsen i Forsvarsmateriell.

Les også: Forsvarets Orion-fly er pensjonert

– Vi har over tid vurdert flere aktuelle kjøpere og er for tiden i dialog med argentinske myndigheter. Et salg er avhengig av godkjenning fra både amerikanske og norske myndigheter. Amerikanske myndigheter søker nå kongressens godkjenning for et slikt salg. Videre fremdrift er avhengig av når vi får en tilbakemelding fra amerikanske myndigheter, skriver hun videre,

Ifølge Tank-Nielsen vurderes to av flyene som ikke salgbare og for disse pågår det vurderinger knyttet til museumsformål nasjonalt.

På plattformen X, tidligere kjent som Twitter, har Orion-flyenes fremtid også blitt diskutert. Blant annet har en konto som kaller seg SA Defensa skrevet at amerikanske myndigheter søker godkjenning av Kongressen for salg av fire norske P-3 Orion til Argentina, hvorav tre av flyene er P-3C og et er P-3N.

Powered by Labrador CMS