Nyheter

FERSK MINISTER: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) rigget seg til på sitt nye kontor i oktober 2021. Her svarer han på hva han gleder seg til og venter fra året som kommer.
FERSK MINISTER: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) rigget seg til på sitt nye kontor i oktober 2021. Her svarer han på hva han gleder seg til og venter fra året som kommer.

Q&A med Enoksen om året som kommer:
Nye anskaffelser, samarbeid og spenninger

Forsvarsministeren gleder seg til å møte Forsvaret og vil utvikle det nordiske forsvarssamarbeidet. Les hva Odd Roger Enoksen (Sp) venter seg fra 2022 – og hva han spiser på julaften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva blir de viktigste hendelsene eller endringene for norsk forsvar neste år?

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Snart kommer de første nye P8-flyene til Norge. Dette er en stor og viktig anskaffelse som vil gi oss større og bedre kapasitet til å overvåke våre havområder. Vi har også kommet et godt skritt videre i anskaffelsen av nye ubåter og nye stridsvogner. Dette er helt sentrale anskaffelser for Sjøforsvaret og for Hæren, og vil styrke det samlede Forsvaret.

Vi jobber videre med helikopterkapasiteten både for Hæren og spesialstyrkene og vil legge frem en plan for dette så snart som mulig. Vi vil også øke antall ansatte i operativ tjeneste i Forsvaret, og vi har en klar ambisjon om å styrke Heimevernet. Vi vil også styrke vår forsvarsevnene i Nord-Norge med relevante bidrag fra alle forsvarsgrener.

Hvilke store forsvars- og sikkerhetspolitiske hendelser kan vi vente oss utenriks i 2022? Hvordan kan disse påvirke Norge?

Det internasjonale bildet for 2022 er preget av situasjonen i Ukraina. De siste månedene har vi sett en markant oppbygging av russiske styrker nær den Ukrainske grensen og retorikken har hardnet til. Dette fører til et vanskeligere sikkerhetspolitisk klima også for Norge.

Les også: Tungvektere veier inn: Ukraina-invasjon vil trolig gi tap for Putin

Klimaendringene vil sannsynligvis få en stadig større betydning for det sikkerhetspolitiske landskapet, ikke minst i Nordområdene. Våre nordiske naboer står overfor de samme utfordringene, og det er derfor naturlig å søke et stadig tettere samarbeid med disse. Blant annet gjennom NORDEFCO, der Norge har formannskapet i 2022.

Hva blir de største forsvarspolitiske utforingene innenriks?

Det meste tyder på at også 2022 blir et år med nye utfordringer både nasjonalt og internasjonalt. Pandemien er fremdeles pågående og vil sannsynligvis påvirke situasjonen en tid fremover. Som de fleste husker måtte vi sterkt redusere fjorårets vinterøvelse på grunn av smitte. Vi lærte mye av dette. Vi må ta hensyn til smittevern samtidig som Forsvaret skal fortsette å løse sine oppgaver. Det jobbes derfor hardt med å finne gode løsninger slik at Cold Respons 2022 kan gå som planlagt.

Les også: Krav om vaksinering til deltakere på Cold Response

Hva er de største sikkerhets- og forsvarspolitiske utfordringene utenriks?

Vi befinner oss i et krevende sikkerhets- og forsvarspolitisk landskap. Regjeringen har derfor nylig oppnevnt en ny forsvarskommisjon. Det er tretti år siden sist. Kommisjonen får 17 medlemmer og er satt sammen av fageksperter, politikere og partene i arbeidslivet.

Forsvarskommisjonen skal gi innspill til hva som best ivaretar norsk sikkerhet i et 10-20 års perspektiv og den skal bidra til offentlig debatt og nytenkning. Det er viktig at kommisjonens arbeid blir godt forankret i befolkningen. Jeg vil derfor oppfordre enkeltpersoner og organisasjoner til å engasjere seg i disse spørsmålene og melde seg på i det offentlige ordskiftet.

Hva ser du mest frem til som forsvarsminister i 2022?

Jeg ser frem til å reise ut og møte folk i Forsvaret. Det gleder jeg meg veldig til.

Har du satt deg noen mål for året?

Det ligger mye god politikk for videre utvikling av Forsvaret i Hurdalsplattformen. Mitt mål er å gjennomføre de viktigste grepene allerede i 2022, med ytterligere styrkeoppbygging i HV, øke antall ansatte i Forsvaret i tråd med regjeringens politikk.

Norge skal i 2022 ha formannskapet i NORDEFCO, det nordiske forsvarssamarbeidet. Mitt mål er å videreutvikle dette til et enda tettere samarbeid mellom de nordiske landene.

Les også: Klimaendringer kan føre til et tettere samarbeid med Nordens forsvarspolitiske annerledesland

Bonusspørsmål: Hva spiser forsvarsministeren på julaften?

Ribbe og pinnekjøtt!

Powered by Labrador CMS