Nyheter

LEDER: Statsforvalter i Innlandet Knut Storberget skal lede forsvarskommisjonen.

Tidligere justisminister Knut Storberget skal lede ny forsvarskommisjon

Forsvarskommisjonen skal blant annet bidra til grunnlaget for neste langtidsplan for Forsvaret. Arbeidet skal legges fram innen 03. mai 2023.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er statsforvalter i Innlandet og tidligere justisminister Knut Storberget, som skal lede forsvarskommisjonen. Den består av 17 medlemmer og er satt sammen av fageksperter, politikere og partene i arbeidslivet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarskommisjonen skal gi innspill til hva som best ivaretar norsk sikkerhet i et 10-20 års perspektiv, fremme forslag til forsvarssektorens videre utvikling og bidra til offentlig debatt og nytenkning, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

– Dette er et arbeid jeg ser frem til. Vi har fått et viktig og spennende mandat med komplekse problemstillinger og jeg håper dette kan bli et viktig arbeid for fremtidig politikk, sier Storberget i pressemeldingen.

Foruten Storberget består kommisjonen av flere tidligere statsråder og stortingspolitikere, samt akademikere og forsvarsansatte.

– Jeg får med mange dyktige mennesker i kommisjonen og er glad for at vi også har et klart mandat til å skape offentlig debatt underveis, sier Storberget videre.

Dette er medlemmene av forsvarskommisjonen:

 1. Statsforvalter Knut Storberget (Ap), Elverum
 2. Leder Leder LO Stat Egil Andre Aas, Jessheim
 3. Bystyremedlem Synne Høyforslett Bjørbæck (Rødt),Bodø
 4. Postdoktor Kristin Ven Bruusgaard, Oslo
 5. Områdedirektør NHO Christian Chramer, Tromsø
 6. Direktør Audun Halvorsen (H), Bærum
 7. Professor Sissel Haugdal Jore, Stavanger
 8. Styremedlem Liv Signe Navarsete (Sp), Lærdal
 9. Kommandørkaptein Espen Rasmussen, Bodø
 10. Student Benedicte Røvik (V), Hamar
 11. Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, Oslo
 12. Styremedlem Silvija Seres, Bærum
 13. Professor emeritus Rolf Tamnes, Oslo
 14. Professor Øystein Tunsjø, Oslo
 15. Spesialrådgiver Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), Oslo
 16. Beredskapsdirektør Tone Elisabeth Vangen, Bodø
 17. Lærer Amy Brox Webber (SV), Kirkenes

Det er behov for grundige diskusjoner om hvordan Norge kan møte bredden i de sikkerhetspolitiske utfordringene, mener forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Det er 30 år siden den forrige forsvarskommisjonen.

– Den forrige forsvarskommisjonen ble oppnevnt i 1990 da Sovjetunionen var i ferd med å bryte sammen. Sikkerhetssituasjonen i dag er en annen med økt spenning og stormaktsrivalisering og et mindre tydelig skille mellom fred, krise og krig, sier Enoksen.

Kommisjonens starter arbeidet så fort som mulig over nyttår. Rappoten skal legges fram innen 3. mai 2023 og bidra til grunnlaget for neste langtidsplan for Forsvaret, for årene 2025-2028.

Powered by Labrador CMS