Nyheter

STIKK-PLIKT: Soldater som skal delta i storøvelsen Cold Response i mars må være vaksinert mot koronaviruset.
STIKK-PLIKT: Soldater som skal delta i storøvelsen Cold Response i mars må være vaksinert mot koronaviruset.

Krav om vaksinering til deltakere på Cold Response

20 nasjoner har meldt seg på storøvelsen Cold Response i mars. Både utenlandske og norske styrker har krav om å være fullvaksinert mot koronaviruset.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede i januar 2022 begynner utenlandske styrker å ankomme Norge for å delta i den flernasjonale Cold Response-øvelsen i mars. Ifølge Forsvarets nettsider har 20 nasjoner med til sammen 30.000 soldater meldt seg på.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Vaksineplikt

Alle utenlandske soldater har krav om å teste seg innen 72 timer før avreise, opplyste oberstløytnant Torgrim Aune fra Forsvarets sanitet under et møte med flere aktører i Nord-Norge i forrige uke. Før de drar fra hjemlandet vil flere av nasjonene oppfordre personellet til å unngå situasjoner med mange mennesker, for eksempel konserter.

Når de kommer til Norge, vil de bli testet med hurtigtest. Ved positive tilfeller, skal de PCR-testes og isoleres.

I tillegg er det krav til utenlandske styrker om at de skal være dobbelvaksinert.

– Er det et tilsvarende krav for norske styrker som skal delta?

– Det er vaksineplikt for dem som skal delta fra norsk side også, og så er det konsekvenser hvis man velger å ikke følge vaksineplikten. Så er det en vurdering i hvert enkelt tilfelle om vedkommende får lov til å være med på øvelsen eller ikke, sa Aune til Forsvarets forum da mediene fikk stille spørsmål i løpet av møtet.

Han viste til at det i utgangspunktet er krav til at de som er med på fellesoperative øvelser er vaksinert.

98 tilfeller

I november skrev Forsvarets forum at et nytt punkt i «Direktiv om vaksinasjon og medikamentell profylakse» innebærer at personell i stående avdelinger, fellesoperastive øvelser eller med klartid på under fire uker skal være vaksinert mot koronaviruset.

Under møtet torsdag ble det diskutert erfaringer fra opptakten til øvelsen Joint Viking i vår. Da ble det påvist 98 koronatilfeller blant omtrent 2600 ankomne soldater fra utlandet.

Les også: Forsvarskommuner positive til storøvelse trass omikron-usikkerhet

Powered by Labrador CMS