Nyheter

VETO: Russland la fredag ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd som ville ha holdt den eneste gjenværende nødhjelpskorridoren mellom Tyrkia og Syria åpen i ett år til.

Norge «ekstremt skuffet» over russisk veto i Sikkerhetsrådet

Russland har lagt ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i Sikkerhetsrådet om å holde en nødhjelpskorridor til Syria åpen. Norge er «ekstremt skuffet».

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste to årene har grenseovergangen Bab al-Hawa, på grensa mellom Tyrkia og Syria, vært eneste mulighet til å frakte nødhjelp til rundt 4 millioner mennesker i de gjenværende opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sikkerhetsrådets mandat for nødhjelpskorridoren utløper søndag, og Norge og Irland fremmet et forslag til resolusjon som i praksis ville ha forlenget mandatet med ett år. Dette la Russland ned veto mot.

– Irland og Norge er ekstremt skuffet, sier Norges FN-ambassadør Mona Juul.

Hun understreker at Norge ikke gir opp forsøket på å komme fram til enighet med Russland slik at nødhjelp fortsatt kan fraktes inn.

– Vi har ganske enkelt ingen tid å miste, det syriske folk regner med oss, sier Juul.

Alliert med Assad

Kreml er nære allierte med Syrias president Bashar al-Assad og mener nødhjelpskorridoren fra Tyrkia er et brudd på Syrias suverenitet og territorielle integritet.

Russland mener derfor at nødhjelpen i stedet bør bringes inn via den regjeringskontrollerte delen av Syria, noe som vil gi Assad-regimet langt større kontroll.

Norge og Irland foreslo først å forlenge mandatet for nødhjelpskorridoren med ett år, men endret etter tautrekking med Russland dette til seks måneder og automatisk forlengelse med ytterligere seks måneder dersom ikke Sikkerhetsrådet i mellomtiden satte ned foten.

Les også om dette: Avis: Russland rekrutterer syriske soldater til krigen i Ukraina

Alternativt forslag

Heller ikke dette ville Russland være med på, og landet sa også nei til å støtte et kompromissforslag fra Brasil og De forente arabiske emirater om å forlenge mandatet med ni måneder.

Den russiske FN-delegasjonen la deretter fram sitt eget forslag som ville ha forlenget mandatet med seks måneder, men dette fikk støtte bare fra Kina. USA, Frankrike og Storbritannia stemte imot, mens de ti øvrige landene, blant dem Norge avsto fra å stemme.

Russlands viseambassadør Dmitrij Poljanskij sa etter avstemningen at han ikke hadde tro på noe kompromiss, og nødhjelpskorridoren vil i så fall bli stengt alt søndag.

Les også: Angrep mot sivile i Ukraina blir tema i FNs sikkerhetsråd

Reprise

Også da mandatet skulle forlenges for ett år siden, satte Russland seg på bakbeina. De to resolusjonsutkastene ble da imidlertid samordnet og deretter enstemmig vedtatt i Sikkerhetsrådet.

Tonen mellom Kreml og Vesten er imidlertid kraftig skjerpet etter at Russland i februar invaderte nabolandet Ukraina.

Vesten har svart med å innføre strenge sanksjoner mot Russland, noe som har gjort det svært vanskelig å oppnå diplomatisk enighet med landet i internasjonale spørsmål.

– En mørk, mørk dag i Sikkerhetsrådet, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield etter fredagens møte.

– Jeg har lenge sagt at dette er et spørsmål om liv og død, la hun til.

Powered by Labrador CMS