Nyheter

ØVDE SAMMEN: En amerikansk og en svensk soldat fotografert sammen under øvelse Archipelago Endeavor 23 i Sverige 11. september 2023.

Sverige og USA overvåket russisk krigføring i felles militærøvelse

Øvelsen i den svenske skjærgården i Østersjøen sender et kraftig signal om Natos besluttsomhet i møte med den russiske aggresjonen.

Publisert

– Vi følger med hver eneste dag. På hva de bruker, hva de prøver å bruke og noe av det de forsøker å anvende, sier sjef for U.S. Marine Corps i Europa og Afrika generalmajor Robert Sofge.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Øvelsen har fått navnet Archipelago Endeavor 23 og mer enn 100 soldater fra II Marine Expeditionary Force. Øvelsen ble avsluttet torsdag.

Hverken svenske eller amerikanske forsvarsmyndigheter har uttalt seg om detaljer rundt øvelsen, men de har uttalt at studiene som gjøres av russiske og ukrainske styrker vil være lærerikt for både det svenske og det amerikanske militæret.

Onsdag skal styrkene ha øvd på evakuering under fiendtlig beskytning. Amerikanerne skrøt i ettertid av svenskenes nivå av profesjonalitet og fokus, og uttalte av svenskenes bruk av blant annet Stridsbåt 90 var inspirerende.

Tidligere denne uken annonserte Sverige at de øker forsvarsbudsjettet sitt med 22 milliarder kroner. Det utgjør en økning på 28 prosent og gjør at landet vil nå Natos toprosentmål i 2024.

I tillegg til Norge og Finland som allerede er medlemmer, vil Sveriges kommende Nato-inntreden gi alliansen muligheter i den baltiske regionen som man aldri har sett tidligere, ifølge Sofge.

Powered by Labrador CMS