Nyheter

FEIRING: Den svenske livgarden øvde torsdag til den store paradedagen.

Bidrar med 3000 soldater når svenskekongen skal feires

Svenskekongen feirer 50 år på tronen, og Försvarsmakten bidrar storstilt med over 3000 soldater og sjømenn.

Publisert

Feiringa av kong Carl XVI Gustaf av Sveriges 50 år på tronen berører over 3000 personer fra nesten alle deler av Forsvaret. De fleste vil være til stede langs den kongelige paradegaten som går gjennom sentrale Stockholm lørdag 16. september.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er virkelig stort. Totalt 24 enheter vil ha personell til stede i Stockholm, sier Richard Beck-Friis, øverstkommanderende for slottsvaktene i en pressemelding på det svenske forsvarets nettsider.

Paraden avsluttes på Skeppsholmen, der kongeparet går om bord på skuten Vasaorden for å reise tilbake til slottet. Feiringen foregår mellom 13. og 16. september.

– Langs paradegaten skal ni musikkorps spille. Kongeskipet Vasaorden blir bemannet av offiserer, soldater og sjømenn fra Stockholms amfibieregiment, samt den tredje og fjerde sjøstridsflottiljen. Dette er bare et lite utvalg av hva vi bidrar med, sier Beck-Friis.

De fleste av forsvarets personell kommer til hovedstaden lørdag. Statsledere fra hele Norden deltar i feiringa, og fly fra ulike tidsepoker vil ha to overflyvninger klokka 16.20 samme dag.

Kronprins Carl Gustaf ble kronet til konge av Sverige i 1973, da han bare var 27 år gammel.

Det norske kongeparet var gjester i 2013, da Carl Gustav feiret 40 år på tronen, og han besøkte også i den anledning alle Sveriges 21 län. Kong Harald og Dronning Sonja er til stede på feiringen torsdag, men kronprinsesse Mette-Marit er sykmeldt, og kan derfor ikke delta på feiringen av svenskekongen.

FORSVARET: Øving med faner må også til før showet går i gang.
Powered by Labrador CMS