Nyheter

SAMARBEID: Jens Stoltenberg og andre Nato-medlemmer besøkte Sverige og Finland
SAMARBEID: Jens Stoltenberg og andre Nato-medlemmer besøkte Sverige og Finland

Stoltenberg besøkte ikke-Nato-landene Sverige og Finland

På agendaen sto sikkerhetsutfordringer i Baltikum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte tidligere denne uka Sverige og Finland sammen med andre medlemmer av det nordatlantiske rådet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tett samarbeid

Stoltenberg møtte Finlands president Sauli Niinistö på mandag. Ifølge Nato vil Finland og Nato fortsette et tett samarbeid rundt sikkerhet, spesielt i Baltikum-området. Diskusjoner rundt styrking av samarbeidet mellom Nato og Finland ble også holdt i Helsinki denne mandagen mellom generalsekretæren og Finlands statsminister, Sanna Marin og utenriksministeren, Pekka Haavisto.

På tirsdag, reiste generalsekretæren til Stockholm for å møte Sveriges statsminister Stefan Lofven. Kong Carl XVI Gustaf mottok Stoltenberg.

Møtet mellom Natos generalsekretær og Sveriges statsminister skulle omhandle internasjonal sikkerhet og videre samarbeid. I tillegg ble det holdt et Nato-seminar med Sveriges utenriksminister Ann Linde, forsvarsminister Peter Hultqvist og innenriksminister Mikael Damberg. Tema var sikkerhetsutfordringene i Baltikum-området.

Verken Finland eller Sverige er medlemmer av Nato, men begge landene har en form for samarbeid og partnerskap med Nato.

Sverige har nylig kjørt en øvelse sammen med amerikanske spesialstyrker som du kan lese mer om her.

Ingen NATO-medlemskap

Selv om begge landene har planer om å fortsette sitt samarbeid, har de ikke planlagt å søke medlemskap. Dette sier forsvarsministerne i begge land, ifølge NTB.

Professor Magnus Petersson fra Sverige mener det samme. Petersson sier at forholdet mellom Sverige, Finland og Nato har vært sterkt i mange år og vil fortsette å være så tett som mulig så lenge det ikke innebærer en allianse eller Nato-medlemskap.

Les også: Huitfeldt og Lavrov hedret sovjetiske soldater

Sveriges prioritering

I tillegg til Nato-seminar i Stockholm hadde Barentsrådet møte i Tromsø samme tirsdag. Normalt blir de fire landene fra Barentsregionen, Norge, Finland, Sverige og Russland, representert av landenes utenriksministre. Istedenfor møtte Sveriges utenriksminister Nato og Stoltenberg.

The Barents Observer skriver at Russlands utenriksminister Sergey Lavrov er entusiastisk til det nordiske samarbeidet og at Barentsrådet er et viktig middel for å kunne diskutere felles utfordringer landene har.

Vil valget til Ann Linde og Sverige om å prioritere Nato-møte sende signaler til Russland som kan påvirke det nordiske samarbeidet?

NATOs generalsekretær i møte med Sveriges statsminister Foto: Claudio Bresciani AP
NATOs generalsekretær i møte med Sveriges statsminister Foto: Claudio Bresciani AP
Jens Stoltenberg og Finlands statsminister. Foto: Den finske regjeringen
Jens Stoltenberg og Finlands statsminister. Foto: Den finske regjeringen
Jens Stoltenberg og andre NATO medlemmer besøker Sverige og Finland. Foto: Vesa Moilanen
Jens Stoltenberg og andre NATO medlemmer besøker Sverige og Finland. Foto: Vesa Moilanen

Ifølge Paal Sigurd Hilde som er førsteamanuensis med kompetanse innenfor Nato og nordisk og internasjonalt forsvarssamarbeid, er Barentsrådet viktig, men ikke så viktig.

Hilde sier at det heller er et uheldig sammenfall i tidspunktet og at det er noe Russland også vil forstå. Det var Norge som var vert for møtet i Barentsrådet og det er naturlig at Sveriges utenriksminister prioriterte besøket av NATOs generalsekretær til Sverige. Ved slike høynivåbesøk vil det være protokoll at utenriksministeren er der for å ta imot og være vert. Det må være noe veldig viktig annet som skjer dersom utenriksministeren ikke skulle være der.

Mangelen på diplomatisk dialog mellom Russland og Nato har i det siste gjort forholdet mellom maktene nokså turbulent. Les mer om dette her: Frysepunkt mellom Nato og Russland gjør Norges rolle viktigere

Powered by Labrador CMS