Nyheter

VISER FRAM: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) viser fram kystvaktfartøyet KV Svalbard til Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Alexander Stubb i Bodø.

Skal få krisehjelp fra Nato via Norge: – Må komme havveien for å komme hit

Med sitt nye Nato-medlemskap åpnes nye muligheter for Sverige og Finland. De forbereder seg nå på hvordan hjelp i en krise skal komme sjøveien via Norge.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen:

  • Sveriges statsminister Ulf Kristersson understreker viktigheten av øst-vestlig logistikk via Norge for å styrke forsvarssamarbeidet i Nord-Norden.
  • Nato-medlemskap åpner nye logistiske ruter for Sverige og Finland gjennom Norge, som en alternativ vei til Østersjøen.
  • Statsminister Jonas Gahr Støre påpeker at allierte må bruke sjøveien for å bistå Norge i en krise, inkludert støtte fra USA, Storbritannia, Tyskland, Nederland og Frankrike.
  • Diskusjoner pågår om å forbedre veier og jernbaner for å forsterke sivil infrastruktur og forsvarssamarbeid mellom de nordiske landene.
  • Finlands president Alexander Stubb betoner at Norge vil være en kritisk rute for Finland ved logistiske utfordringer via Østersjøen.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

– Skulle det skje noe alvorlig i Sverige, blir Norges kontakt vestover utrolig viktig. Kontaktmulighetene inn til Norge fra havet er jo nesten uendelige, sier Sveriges statsminister Ulf Kristersson til NTB.

Han er i Bodø for å planlegge framtidens Nato-forsvar i Nord-Norden sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Finlands president Alexander Stubb.

For begge nabolandene har kystveien inn til de sentrale områdene gått via Østersjøen. Med Nato-medlemskapet og samarbeidet med Norge åpnes det opp nye muligheter.

– Vi er så vant i Sverige til å tenke nord-sør. Nå må vi også tenke på hjelp som kommer inn via Norge, som videre skal ta seg videre inn i Sverige. Nå blir den øst-vestlige logistikken veldig viktig, sier Kristersson.

Støre: – Må komme havveien i en krise

De tre statslederne dro onsdag kveld ut i et kystvaktskip utenfor Bodø. Torsdag starter dagen med en felles joggetur, før de skal besøke Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan.

Støre sier at de skal planlegge for hvordan logistikken mellom landene skal fungere.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Våre allierte, som skal bistå Norge i en krise, må komme havveien for å komme hit. USA er størst, men det er også hjelp fra Storbritannia, Tyskland, Nederland og Frankrike som må komme over havet, sier Støre til NTB.

– Skal disse i en krisesituasjon nå Sverige og Finland, så er det jo fra havet og via Norge. Så det må vi snakke grundig om, sier han.

Veier og jernbane

Det foregår allerede diskusjoner om dette mellom landenes forsvar, men Støre har invitert sine nordiske kollegaer for å løfte det til et politisk nivå. Han slenger ut noen åpne spørsmål:

– Hva betyr havperspektivet Norge har, innlandsperspektivet Sverige og Finland har? Hva betyr det for sivil infrastruktur? Veier, jernbanene for at vi skal kunne være til nytte for hverandre?

Regjeringen har allerede i revidert nasjonalbudsjett satt av penger til å ruste opp veier inn mot grensene og til flere krysningsspor på Ofotbanen mellom Narvik og riksgrensen.

LEDERNE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Sveriges statsminister Ulf Kristersson i samtaler på kystvaktfartøyet KV Svalbard i Bodø onsdag. Norges kystlinje blir viktig for både Sverige og Finland i en krisesituasjon.

– Norge blir ruten vi vil bruke

Finlands president Alexander Stubb sier til NTB at infrastrukturen som finnes i Norge er veldig viktig for dem.

– Vi har 1340 kilometer med grense til Russland og så har vi Østersjøen ved den sørlige og vestlige delen av kysten vår, sier han.

– Om vi av noen grunn skulle få en situasjon der vi ikke skulle få gjennom logistikk via Østersjøen, så blir Norge ruten vi vil bruke, sier han.

Kristersson mener at Nato-utvidelsen åpner et veldig stort potensial for å forsvare hele området.

– Tradisjonen og geografien har jo ført til at vi har forberedt oss på ulike vis. Nå kan vi føre sammen alle ressursene, det vi har til havs, det vi har i luften, det vi har i ubåter og det vi har på bakken, sier han.

Enige om å etablere militær transportkorridor

Den nye transportkorridoren skal gå gjennom Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland.

Målet er at militært personell raskt kan flyttes fra norske havner gjennom Sverige og Finland.

– Vi kan samarbeide om å forsvare hverandre på en helt annen måte nå som vi alle er del av Nato, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Forsvarsministerne skal lede arbeidet sammen med sivile aktører.

Powered by Labrador CMS