Nyheter

VELKOMSTSEREMONI: Russlands president Vladimir Putin

Russland og Nord-Korea med omfattende strategisk samarbeid

Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har undertegnet en avtale om omfattende strategisk samarbeid, melder nyhetsbyrået Interfax.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Nord-Koreas leder Kim Jong-un lovet solidaritet og full støtte til Russlands militære operasjoner i Ukraina under et møte med Vladimir Putin i Pyongyang.
  • USA og andre vestlige land anklager Nord-Korea for å forsyne Russland med militært materiell til bruk i Ukraina, noe begge land benekter.
  • Putin takket for Nord-Koreas støtte og understreket viktigheten av deres felles kamp mot amerikansk imperialisme og for en multipolar verden.
  • Ifølge statlige nyhetsbyråer planlegger Russland og Nord-Korea å øke økonomisk støtte og handelssamarbeid, inkludert russisk leveranse av mat til Nord-Korea.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

– Nord-Korea lover solidaritet med den russiske regjeringen, hæren og folket og full støtte til gjennomføringen av de militære spesialoperasjonene i Ukraina, var budskapet fra Nord-Koreas leder Kim Jong-un da han onsdag tok imot den russiske presidenten. 

– Vi setter veldig pris på din systematiske og permanente støtte til russisk politikk, inkludert i Ukraina-spørsmålet, sa Putin ifølge russiske nyhetsbyråer. 

Forsvarspakt

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De to lederne rundet av det to timer lange møtet i Kumsusan-palasset i Pyongyang med å undertegne en avtale om «omfattende strategisk samarbeid». 

Innholdet i avtalen er ikke kjent, men ifølge statlige russiske medier dreier det seg om en forsvarspakt der Russland og Nord-Korea lover å komme hverandre til unnsetning dersom de blir angrepet. 

– Denne mektige traktaten er et konstruktivt, fremtidsrettet, fredselskende og defensivt dokument utarbeidet for å beskytte og forsvare de to folks grunnleggende interesser, sa Kim etter undertegningen. 

Få venner

Nord-Korea har få venner og allierte og får sjelden besøk av utenlandske statsledere. 

Forrige gang den russiske presidenten besøkte landet, var for 24 år siden, og onsdag ble han hilst velkommen med en storslått seremoni. 

En stor menneskemengde, blant dem mange barn med ballonger, var i morgentimene oppstilt langs hovedgaten da Putins bilkortesje passerte, og gigantiske portretter av Putin og Kim prydet bygninger.

Putin hadde med seg en splitter ny Aurus-limousin i gave til Kim, og han ble selv overrakt flere kunstverk fra sin nordkoreanske vert.

VELKOMST: En storslått seremoni under velkomsten til Russlands president Putin.

Kamp mot imperialisme

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria understreket Putin under møtet at Russland fører kamp mot amerikansk imperialisme og USA og deres allierte. 

Vesten har vendt Russland ryggen og innført omfattende sanksjoner som følge av invasjonen i Ukraina, og landet deler dermed skjebne med Nord-Korea som opplever det samme som følge av sitt atom- og rakettprogram. 

Ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA skal de to landene nå styrke samarbeidet «for å bygge en ny multipolar verden», men det er uklart hvordan dette rent praktisk vil ta form. 

Lover økt støtte

Russland lover å trappe opp den økonomiske støtten og handelssamarbeidet og skal blant annet forsyne Nord-Korea med sårt tiltrengt mat. 

Ifølge Sør-Korea har Nord-Korea alt forsynt Russland med over 1 million artillerigranater samt raketter til bruk i Ukraina, noe ledelsen i Pyongyang nekter for. 

USA og Nato frykter også at Russland i strid med FN-sanksjoner skal bidra med teknologi og annen støtte til det nordkoreanske rakettprogrammet. Kreml nekter for at dette er tilfelle. 

Viktig rolle

Kim hyllet Russlands «viktige rolle og oppdrag for å opprettholde strategisk stabilitet og balanse i verden» under møtet med Putin. 

– Situasjonen i verden forverres og endrer seg raskt, og vi har vi til hensikt å styrke det strategiske samspillet med Russland, sa den nordkoreanske lederen.

Powered by Labrador CMS