Nyheter

PROBLEMKASERNE: Kaserne Sannan på Skjold leir har vært til særlig hodebry for de vernepliktige. En rekke soldater som bor på kasernen har blødd neseblod.

Forsvaret skal forske på hvorfor 150 soldater blødde neseblod

150 soldater blødde neseblod på en militærleier i Skjold i Troms kommune i vinter. Nå skal alle nye tilfeller forskes på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Soldatene har sagt at de blir friskere når de drar ut i felt på øvelse på grunn av luftkvaliteten inne på kasernen. Det blir utrolig tett luft når man bor sammen inne på et lite rom med dårlig ventilasjon, fortalte hovedtillitsvalgt i Hæren, Viktor Fladmoe, til Forsvarets forum i januar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Inneklima på Forsvarets kaserner har lenge vært omdiskutert. Særlig på Skjold leir har forekomsten av neseblod blant vernepliktige vært et problem. I mai 2022 var det, ifølge undersøkelser gjort av en daværende tillitsvalgt, 118 tilfeller i løpet av én uke.

Nå skal hver soldat som blør neseblod uten kjent årsak rapporteres, skriver NRK. Soldatene skal registreres på sykestuen og rapportere aktivitetsnivået sitt, blant annet. Forsvaret vil bruke svarene til å avkrefte eller bekrefte hypoteser.

Det er personell fra Forsvarsbygg, Hæren, Forsvarets forskningsinstitutt og Forsvarets vernetjeneste som står bak prosjektet.

Skjold leir er ikke den eneste militærleiren hvor det har vært tilfeller av neseblod. Det har også vært tilfeller ved militærleirene i Porsangermoen, Kirkenes og Bodø.

Powered by Labrador CMS