Debatt:

Forsvaret kan stå i fare for at forsvarsviljen blant soldater i Heimevernet kan forsvinne, skriver Henrik Knapskog. Dette bildet er fra Øvelse Oslofjord i 2019 der blant annet soldater fra HVs innsatsstyrker deltok

– Vi har bidratt for landet

Det er trist å se at den innsatsen vi har lagt ned ikke blir satt pris på, skriver Henrik Knapskog som advarer mot at forsvarsviljen tas for gitt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg var selv med i en av HVs innsatsstyrker.

Jeg var der fordi jeg er glad i landet mitt, jeg liker utfordringer både for hode og kropp, jeg trives veldig godt med samholdet der og det ga meg litt igjen det å kunne beskytte landet vi lever i ved en skarp situasjon.

Jeg vil også driste meg til å kalle meg litt idealist. Vi som er og var i innsatsstyrken er som tverrsnittet av den norske befolkning, vi jobber, har familie, vi er sosiale og vi trives i vårt samfunn. Men vi bruker også en del av vår tid til å dra på treninger og øvelser for å bli bedre soldater.

Det er tid som våre kjærester, familier og arbeidsplasser heller skulle ønske at vi brukte på dem. Noen av oss sliter med å få fri fra jobb, og de fleste får heller ikke permisjon med lønn. Noen drar fra småbarna sine når det passer som dårligst, og andre går glipp av sosiale begivenheter de skulle ønske man kunne vært med på.

Enkelte av soldatene har også studier de skulle brukt mer tid på.

Men vi møter alle opp hver gang for å gjøre vår plikt og tjeneste som vi frivillig har søkt oss til, fordi det betyr noe for oss og vi ønsket å bidra.

Symbolsk lønn

I min tid utgjorde godtgjørelsen for en menig uten tillegg for barn utgjorde 154 kroner i døgnet for å være på jobb i 24 timer. Etter at HV hadde hatt oss så lenge de kunne på denne symbolske lønnen, det vil si i seks dager, så slo innsatstillegget inn.

Siden rundt 2005 har kampen om rett til feriepenger pågått i kulissene, men det har aldri gitt noen demper på engasjement og forsvarsvilje.

Dette var på 830 kroner per dag. Det var penger som det måtte skattes av, men som Forsvaret som arbeidsgiver mener vi ikke hadde rett til feriepenger eller pensjonspoeng av.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har du noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no eller ofo@fofo.no.

Kom ikke her og si at vi gjør det for pengenes skyld!

Vi har delvis hatt bra utstyr i innsatsstyrkene i HV, men det er ikke en komplett pakke vi får utdelt. Tilsynelatende banale ting som nok skuddsikre vester, knebeskyttere og fungerende biler til å transportere oss selv, har tidligere vært en mangelvare.

Heldigvis har mye utstyr kommet på plass. Mange bruker allikevel egne penger for å få kjøpt seg det man trenger for å kunne fungere optimalt. Dette beløpet overstiger hos flere mer enn det vi får i kompensasjon for å øve.

Les også om HV-soldater som går til gruppesøksmål for å få utbetalt feriepenger.

Men ingen klager, før nå, for det er dette vi etter norsk lov har krav på.

Grasrota i HV

Siden rundt 2005 har kampen om rett til feriepenger pågått i kulissene, men det har aldri gitt noen demper på engasjement og forsvarsvilje. Det finnes knapt noen annen organisasjon som har mer av nettopp dette, og det er Forsvaret som arbeidsgiver i ferd med å ta livet av. Når alle rammefaktorer som lønn, treningstid, nedleggelse av 016 og SHV, og nekt om rettmessige feriepenger summeres, så er det viktig for Forsvaret å tenke over hva HV er i dag for det er ikke sikkert bildet står seg om noen år.

Er det noe 22. juli har vist er det at man har bruk for noen som er gripbare nå, og ikke om 10 dager. Hold på dine kvinner og menn.

Og gjør det i minste etter boka!

Av respekt for de som er tjenestegjørende i dag og har vært tidligere, for våres familier, våre pårørende, oss selv og ikke minst vår motivasjon, ikke forvent at dugnaden fra grasrota i HV består. Feriepenger eller ei, det er leit å se at man ikke blir verdsatt mer for den jobben som gjøres.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS