Nyheter:

TRIPPELT: Forsvarstidskriftet Jane's anslår at hver flytime for F-35 koster nærmere 300.000. Det er tre ganger dyrere enn det Luftforsvaret anslår.
TRIPPELT: Forsvarstidskriftet Jane's anslår at hver flytime for F-35 koster nærmere 300.000. Det er tre ganger dyrere enn det Luftforsvaret anslår.

Forsvarspublikasjon: F-35 tre ganger dyrere å fly enn Forsvaret anslår

Luftforsvaret anslår at hver flytime for F-35-jagerfly koster 110.000 kroner. Ifølge forsvarstidsskriftet Jane's kan tallet være nærmere 300.000.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ferske gjennomgangen til Jane's Defense & Security Intelligence & Analysis viser at hver flytime i en F-35 koster mellom 21.000 og 31.000 dollar, skriver Aftenposten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette er den høyeste prisen av jagerflyene som er sammenlignet. En svenskprodusert JAS Gripen koster til sammenligning 4.700 dollar per flytime. Det store spennet skyldes forskjellene i utrustning og vedlikeholdskostnader.

F-35 er tyngre, har kraftigere motorer og bruker vesentlig mer drivstoff, samt at det trenger mer og mer omfattende vedlikehold.

– Vi er kjent med flytimeprisene som USA opererer med, men vi har ikke full kjennskap til hva de inkluderer i regnestykket og beregningsgrunnlaget. Flytimeprisen vår ligger fremdeles på 110.000 kroner, som Aftenposten har referert tidligere, sier oberstløytnant og presseoffiser Stine Barclay Gaasland til avisa.

Les også: Rune har over 10.000 flytimer med P-3 Orion

Powered by Labrador CMS