Nyheter

SELGES: Et F-16 kommer inn for landing på Kjeller. Norge har inngått avtaler om salg av 44 gamle F-16.

Norge selger 32 F-16 til Romania

Salget av norske F-16 til Romania er godkjent av norske og amerikanske myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

I november 2022 signerte Forsvarsmateriell kontrakt med Romania om salg av to skvadroner, 32 fly, med tilhørende utstyr. Nå er salget godkjent av amerikanske myndigheter. Det skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

TV2 meldte om salget først.

Salget omfatter i tillegg reservedeler og trening av teknisk personell. Fordi flyene er produsert av et amerikansk selskap, måtte amerikanske myndigheter godkjenne at Norge eksporten flyene til Romania.

– Nå gjennomfører vi avtalen vi inngikk med Romania i november i fjor om salg av norske F-16 til det rumenske forsvaret. Dette vil være et viktig bidrag til å styrke luftforsvaret til en Nato-alliert samtidig som det gir verdiskapning til norsk forsvarsindustri. Salget er nå godkjent av både norske og amerikanske myndigheter, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i pressemeldingen.

Før flyene overleveres til Romania skal samtlige fly gjennomgå vedlikehold. Forsvarsmateriell har derfor forlenget avtalen med Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) om å vedlikeholde F-16 jagerfly for salg til Romania. Dette innebærer en klargjøring av totalt 32 F-16 jagerfly.

Avtalen omfatter også teknisk bistand og støtte til trening av rumensk teknisk personell. Verdien på den utvidede kontrakten med KAMS er over 700 millioner kroner.

Norge har også solgt tolv F-16-fly til det amerikanske selskapet Draken International, som skal bruke det til kamptrening. Dette salget er foreløpig ikke godkjent av amerikanske myndigheter.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at de norske F-16-flyene er produsert i USA. De er produsert i Nederland, på lisens fra et amerikansk selskap. Feilen ble rettet 27. november 2023, kl. 16.10.

Powered by Labrador CMS